Preskočite na glavni sadržaj

Tehnički muzej u Zagrebu 50 godina otvoren za javnost

Tehnički muzej u Zagrebu 50 godina otvoren za javnost
Zagrebački Tehnički muzej proslavit će u ponedjeljak, 14. siječnja, 50. obljetnicu otvorenja za javnost, a do danas je kroz njega prošlo više od pet milijuna posjetitelja te je jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, priopćio je danas taj muzej.
vrijeme: 14.01.2013.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18
url: http://www.tehnicki-muzej.hr

Tehnički muzej u Zagrebu za javnost je otvoren u ponedjeljak, 14. siječnja 1963., osam godina nakon osnutka 21. prosinca 1954.

Prvi otvoreni odjeli Tehničkog muzeja bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u prirodnoj veličini te Odjel prometnih sredstava. Muzej je bio senzacija budući da ništa slično nije bilo u tadašnjoj Jugoslaviji, ističu iz Tehničkog muzeja.

Zagrebački Tehnički muzej osnovan je po uzoru na velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu i općega je tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike, za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo određeno područje.

Zamisao o osnutku te vrste muzeja potječe s kraja 19. stoljeća, a Zagreb je neko vrijeme imao Trgovačko-obrtnički muzej, no prava povijest Tehničkog muzeja počinje 21. prosinca 1954., kad je donesena odluka o njegovu osnutku.

Idejni začetnik osnutka Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, poslije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i njegov prvi direktor Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić.

U proteklih pedeset godina sustavnog rada, te prikupljanja, sortiranja, obrade, prezentacije građe i jedinstvenog pristupa pedagoškom radu, koji je postao njegov zaštitni znak, kroz Tehnički muzej prošlo je više od pet milijuna posjetitelja i najposjećeniji je muzej u Hrvatskoj, stoji u priopćenju. (Hina)