Preskočite na glavni sadržaj

Edukativna predstava za mlade u HNK Zadar

U četvrtak, 17. siječnja, u 12 sati, u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu bit će izvedena predstava 'Bez trećega' Milana Begovića, nastala u produkciji Glumačke radionice HNK Zadar, kao program edukativnog karaktera za osnovne i srednje škole kojim se Kazalište želi približiti mlađoj publici.
vrijeme: 17.01.2013. 12 h
mjesto: Zadar; Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Široka ulica 8
url: http://www.hnk-zadar.hr

Redatelj predstave je Vinko Radovčić, a uloge tumače Žana Bumber i Vinko Radovčić.
Dramaturginja: Ivana Begović  
Scenograf: Vinko Radovčić
Kostimograf: Vinko Radovčić
Odabir glazbe: Branimir Čakić i Vinko Radovčić
Video: Igor Goić
Glumački mentor: Jasna Ančić

Milan Begović (1876. – 1948.) jedan je od najznačajnijih i najpopularnijih hrvatskih pisaca prve polovice 20. stoljeća te jedan od stvaralaca hrvatske moderne. Rodio se u Vrlici. Gimnaziju je pohađao u Splitu, na Sveučilištu u Zagrebu upisao je prirodne znanosti, a romanistiku i slavistiku studirao u Beču, gdje je 1903. diplomirao. Neko vrijeme bio je profesor u Splitu i Zadru te je 1908. otišao u Hamburg gdje dvije godine kasnije postaje dramaturg. Od 1912. do 1915. godine dramaturg je i redatelj u Beču te se 1920. vraća u domovinu.

Godine 1928., nakon afere s dramatizacijom Šenoina Hrvatskog Diogenesa (op. Begovićeve aluzije glede aktualnih političkih događaja bile su očite), premješten je u gimnaziju, a godine 1932. je umirovljen. Otada je živio kao slobodan književnik, najprije na svom dobru u Bisag-gradu, a kasnije u Zagrebu gdje je 1948. umro. Bio je nedostižan majstor scene, jedini dostojan Krleži, dramatičaru, kako po broju napisanih drama, tako i po njihovoj vrijednosti.

Izvođen je na mnogim europskim pozornicama; njemačkim, austrijskim, francuskim, talijanskim, mađarskim, češkim pa i američkim (New York, Rio de Janeiro). Upravo je duhovit i okretan libreto Milana Begovića pridonio svjetskoj slavi najpopularnije hrvatske opere Jakova Gotovca, 'Ero s onoga svijeta'.