Preskočite na glavni sadržaj

Film i razgovor: Javni prostori i građanski aktivizam u Estoniji

Na programu Dokukina KIC je od subote, 12. siječnja, prema mišljenju filmskih kritičara najbolji estonski dokumentarac 2011. godine - 'Novi svijet' Jaana Tootsena, film o zanimljivom iskustvu građanskog aktivizma s naglaskom na osnivanje community centara u Tallinu, akciji koja se proširila po cijeloj zemlji. Nakon projekcije filma, koja prvog dana prikazivanja počinje u 21 sat, održat će se i rasprava o aktualnim pitanjima javnih prostora i takozvanih community centara u Hrvatskoj.
vrijeme: 12.01.2013. 21 h
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.dokukino.net/

Na raspravi će sudjelovati aktivisti Attacka! i Autonomnog kulturnog centra Medika, Reciklaonice, Sindikata biciklista i Prava na grad, a razgovor će voditi Igor Bezinović.

O filmu:

Kad je u gradskoj četvrti Novi svijet otvorena još jedna brza  autocesta, nekolicina mladih odlučila se pobuniti  i organizirala je prosvjed kako bi spriječila službeno otvaranje. Zamaskirani respiratorima i plinskim maskama uspjeli su spriječiti otvaranje ceste. Željeli su svoje susjedstvo učiniti mirnom zonom slobodnom od automobila, a koristili su se metodama su originalnih umjetničkih akcija kojima su kritizirati vladinu urbanističku politiku. No, nisu stali samo na tome. Biciklistički aktivist Erko i student arhitekture Marten odlučili su se baciti u riskantni projekt pokretanja community centra otvorenog za cijelo susjedstvo. Zakaparili su staru kuću u centru Tallina i pokušali svoju kombinaciju ideala, aktivizma i netržišnog promišljanja svijeta podijeliti s neposrednom okolinom. No, susjedi nisu bili oduševljeni...