Preskočite na glavni sadržaj

Baletni spektakl iz Boljšoj teatra u kinima: 'Orašar'

Snimka baletne predstave 'Orašar' u izvedbi Boljšoj baleta moći će se pogledati u Cineplexx kinima u Zagrebu, Osijeku i Splitu, u nedjelju, 16. prosinca, s početkom u 16 sati.
vrijeme: 16.12.2012. 16 h
mjesto: Zagreb, Osijek, Split
url: http://www.cineplexx-opera.hr/

Mjesto: Cineplexx Centar Kaptol, Cineplexx City Center one Split i Cineplexx Avenue Mall Osijek
Vrijeme: 16.12.2012 (snimljeno 19. prosinca 2010.)

O predstavi:

Glazba: Petar Ilijič Čajkovski
Libreto i koreografija: Jurij Grigorovič
Dirigent: Pavel Kliničev

Uloge:
Marie: Nina Kapcova
Orašar: Artem Ovčarenko
Drosselmeyer: Denis Savin
Kralj štakora: Pavel Dmitričenko

Praizvedba 'Orašara' održana je godine 1892. u Marijanskom teatru u St. Petersburgu. 'Orašar' je posljednji balet Petra Ilijča Čajkovskog. Skladao ga je u samo godinu dana i spada u najpopularnije baletne glazbe svih vremena. Kao i pri komponiranju 'Trnoružice', Čajkovski je i prilikom rada na 'Orašaru' surađivao s Mariusom Petipaom. Današnja koreografija, koju je za Teatar Boljšoj osmislio Jurij Grigorovič, puna je romantičarskih i filozofskih refleksija o idealnoj ljubavi. Stekla je status klasika 20. stoljeća, a uz 'Spartakusa' i 'Ivana Groznog', i najboljeg djela ovog proslavljenog baletnog majstora.

Badnjak je u domu gospodina i gospođe Stahlbaum i njihove djece Marie i Fritza. Obitelj se priprema za proslavu. Djeci se uručuju darovi. Od svog kuma Drossimeyera Marie na poklon dobiva neobičnu igračku: drvenu drobilicu za orahe u obliku čovječuljka. No u ponoć igračke čudesno oživljavaju. Orašar se pretvara u mladića i uz pomoć limenih vojnika pokušava spasiti Marie iz kandža Kralja štakora i njegove vojske.

Za više informacija posjetite www.cineplexx-opera.hr.