Preskočite na glavni sadržaj

Radionica Biohacking Vs Biopunk @ I'MM_

U sklopu programa ovogodišnjeg Velesajma kulture, 15. i 16. prosinca održat će se radionica dr. Marca Dusseillera pod nazivom Biohacking Vs Biopunk u I'MM_ Media labu, Klub SC Studentskog centra u Zagrebu. Radionici će prethoditi predavanje dr. Dusseillera u petak, 14. prosinca, u 20 sati. Prijave za sudjelovanje na radionici primaju se do četvrtka, 13. prosinca 2012.
vrijeme: 15.12.2012.
prijava: 13.12.2012
mjesto: Romania
url: http://www.madisz.ro/

Radionica Biohacking Vs Biopunk


Voditelj radionice: Marc Dusseiller aka dusjagr (CH)
Asistent: Kristijan Tkalec (SI)
Vrijeme: 15. i 16. prosinca
Mjesto: I’MM_ Media lab – Klub SC // I'MM_ BIOlab, Savska 25, Zagreb
Organizator: Kultura promjene
Broj polaznika: 14 max
Ciljana publika: radionica je podjednako namijenjena početnicima i naprednim polaznicima te DIY bio-entuzijastima s nekim iskustvom u elektronici i biologiji.
Radionica je besplatna!

Za polaznike obavezno je sudjelovanje na oba dana radionice. Prijave za sudjelovanje primaju se do četvrtka, 13.12.2012., u ponoć, na e-mail: imm.medialab@gmail.com. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.

Raspored:
15. prosinca, 13-20 h, Klub SC
16. prosinca, 13-20h, I'MM_ BIOlab, pored MM dvorane

Radionica uvodi sudionike u napredno biohakiranje i izgradnju DIY biolaba te instrumenata kroz prenamjenu potrošačke elektronike i recikliranog electro-trasha. Počevši s optičkim hakiranjem jeftine web kamere u mikroskope, polaznici će nadalje krenuti u napredniju fazu kroz proučavanje fotospektrometra te pratiti biokemijske reakcije, optičku gustoću senzora (ODS) za praćenje rasta kulture algi i njihove fluorescencije te naučiti sva mjerenja za otkrivanje bakterija u uzorcima vode. Uz obilje retro elektronike i laboratorijsku hightech atmosferu  polaznici radionice sudjeluju u stvaranju novog mikrobiološkog svijeta bez granica kroz kreiranje osobnog BIOlaba, instalacije ili zujajućeg instrumenta pogonjenog strujom i živućim sustavima.

Dr. Marc Dusseiller aka dusjagr je znanstvenik i predavač u područjima mikro i nanotehnologije, biohaker i umjetnik. U svojem radu kombinira znanost, umjetnost i edukaciju – DIY. Upravo su brojne radionice njegov prepoznatljiv znak kojima kombinira lo-fi elektroniku, glazbu i robotiku. Do sada je snimio cijeli niz kratkih filmova vezanih uz DIY metode u biologiji, te trenutno najviše radi na razvoju izvedbenih aspekata biološke znanosti kroz projekt Hackteria. Do sada je organizirao i sudjelovao u stvaranju programa brojnih renomiranih novomedijskih festivala: Dock18, Room for Mediacultures, diy* festival, Kiblix 2011 Maribor, Ars Electronica, itd. Predsjednik i suosnivač Swiss Mechatronic Art Society – SGMK (Zurich) i Hackteria mreže.

I'MM_ je Media lab osnovan u lipnju 2011. u Zagrebu kao dio programa Kultura promjene u Studentskom centru. I'MM_ se sastoji od tri platforme: a) hacklab − radionica, b) otvorene vikend radionice s domaćim i međunarodnim predavačima/hakerima/umjetnicima, c) media lab (teorija, kustoske prakse, predavanja međunarodnih izlagača na području intermedijskih umjetnosti). I'MM_ projekt je u vrlo kratkom vremenu prepoznat kao nužnost na domaćoj i međunarodnoj sceni, a ciljevi su mu jačanje umjetničkih i kustoskih praksi te otvaranje programa edukacije široj populaciji, čime će se omogućiti veći broj višeslojnih suradnji i koprodukcija između samih sudionika slijedeći koncepteopen source hardware, shearable i crowd sourcing. I’MM_ organizira radionice za mlade i odrasle, profesionalce i entuzijaste,  umjetnike i znanstvenike, hakere i dizajnere, inženjere i arhitekte sa ciljem kreiranja nove  stvarnosti intermedijskih i novomedijskih praksi, u skladu sa svjetskim trendovima kao što su DIY (Do-It-Yourself) i DIWO (Do-It-With-Others), hakiranje i ispreplitanje visoke  tehnologije slow-tech-om. I’MM_ se sastoji od nekoliko sekcija: hands-on elektronika, biohakiranje, glazbena sekcija, umjetnička sekcija (vizualne umjetnosti, instalacije, net art, intermedijska umjetnost, novomedijska umjetnost), VJ-ing, 3D printanje i nosiva tehnologija.

Radionice: Artduino vam predstavlja Arduino, Hackteria DIY biolab, Theremin, Osnove elektronike, Neandertalska elektronika − SoundBox, Elektronička stvorenja – Solarna robotika, DIY Arduino − Arduino from Scratch, 3D printanje − Ultimaker, Digitalna botanika, Agar is the Media, Arduino programiranje, itd. Festivali: Velesajam kulture, Pedalafest, Eclectic Tech Carnival, Ganz novi festival, EEII, Slobodni festival, HomeMade, Device_art 4.012, etc.