Preskočite na glavni sadržaj

Završio 8. Festival hrvatske glazbe u Beču

Koncertom gitariste Srđana Bulata u crkvi sv. Ruprechta završen je u četvrtak navečer osmi Festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je izvedeno trinaest koncerata uz sudjelovanje oko stotinu hrvatskih i međunarodnih glazbenika.
vrijeme: 06.12.2012.
mjesto: Beč, Austrija
url: http://www.mic.hr/festival/wien/

U akustičnom prostoru Ruprechta Kirche u središtu Beča mladi nagrađivani gitarist Srđan Bulat izveo je djela Joaquina Rodriga, Giulia Regondia, Francisca Karrege, Isaca Albeniza, Frane Paraća, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka, potvrdivši svoju sviračku umješnost na gitari oduševio je izbirljivu bečku publiku.
 
"Festival je postao tradicija i sastavni dio bogate kulturne ponude Beča bio je daleko najuspješniji do sada i po izvrsnosti interpreta, raznolikosti programa te posjeti publike" izjavio je voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb (MIC) i umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš. On je izrazio posebno zadovoljstvo što je festival ove godine otvorio predsjednik Ivo Josipović predavanjem "Glazba i publika", a na svečanom koncertu bio je zastupljen skladbom "Dernek" za gudački orkestar dva glasovira i udaraljke.
 
Prvi put na festivalu jedan od koncerata bio je posvećen projektu iz programa Europske komisije za kulturu i obrazovanje "Culture 2007.-2013." pod nazivom "Minstrel" kojem je MIC partner. "Zagreb trio" izveo je djela za glasovirski djela iz 12 europskih zemalja sudionica projekta na kojem je nazočila i predsjednica svih muzičkih informativnih centara svijeta (IAMIC) Olga Smetanova.
 
Prema Merkaševim riječima i taj koncert bio je izeuztno uspješan.
 
Osmi Festival hrvatske glazbe u Beču od 5. studenog do 6. prosinca ponudio je bečkoj publici 13 koncerata svih glazbenih žanrova od klasične, izvorne, tradicijske hrvatske glazbe, pop, rocka, jazza do cross-over, te koncerata sakralne glazbe.
 
Prema riječima bečkog savjetnika za kulturu i znanost Andreasa Mailatha Pokornya festival hrvatske glazbe kojeg grad Beč financijski podupire razvio se u glazbenu manifestaciju koja nudi kulturnu ponudu visoke razine i koja obogaćuje grad Beč. (Hina)