Preskočite na glavni sadržaj

OKO u Galeriji Academia Moderna

Danas, 12. studenog, od 18 do 21 sat, otvara se izložba OKO u Galeriji Academia Moderna. Pozvani su svi vlasnici radova umjetnice OKO, da donesu radove koje imaju u svojem vlasništvu. Izložba ostaje otvorena do subote 18. studenog.
vrijeme: 12.11.2012. 18,00 - 21,00
mjesto: Zagreb; Galerija Academia Moderna, Šenoina 11
url: http://www.academia-moderna.hr
OKO - najpoznatija umjetnica urbane zagrebačke kulture, akademskog likovnog obrazovanja i elaboriranog rukopisa, po kojem je jednako poznata kao i po motivima kojima oslikava grad. 

OKO živi  i radi u okvirima urbane kulture. Od 2005. godine izvodi nedozvoljene instalacije na ulicama, koristeći se grafičkim tehnikama kao što su linorez i jetkanje, i crteže tušem, akrilom, olovkom, flomasterima, naljepnicama, itd.  

OKO je šest godina radila u skateboard trgovini i sudjelovala u mnogim događajima vezanima uz ekstremne sportove u Hrvatskoj i izvan nje. Oslikala je prvi zagrebački skateboard park u zatvorenom. Warehouse – skateing kompanije koja je objavila prvu hrvatsku seriju umjetničkih oslikanih skateboardova.   


Zajedno sa kolektivom Puma 34, OKO je osnovala hrvatski ulični pokret Zine. Utemeljen oko jedne urbane galerije, radionica i tiskanih publikacija, uz sudjelovanje, od poznatih hrvatskih umjetnika do potpunih anonimaca, iz Hrvatske i inozemstva.  Oni su također vodili blog koji je pratio navedene  događaje i objavljivao razgovore i diskusije s raznolikim umjetnicima koji su sudjelovati u projektu – http://streetzinezagreb.blogspot.com

Bila je nominirana za ARTAQ (Europsku nagradu za urbanu umjetnost), 2011.

Umjetnica će u galeriju donijeti samo jednu svoju sliku, i pozvati vlasnike onih svojih slika koje je prodala ili poklonila, da izložbu sastave i postave sami, radovima koje posjeduju.
Izložba OKO tako će biti svojevrsna je retrospektiva radova ove umjetnice, nastalih do 2012. godine, ali samo onih koji su privatnom vlasništvu kolekcionara i/ili prijatelja i kolega, i to samo onih koji će se odazvati pozivu da sudjeluju u izgradnji i postavu izložbe.

U skladu sa svjetonazorom same umjetnice, ali i šire gledajući, generacije umjetnika koja je primarno zainteresirana za izvan-institucijsko i izvan-organizacijsko djelovanje, umjetnika koji kao svoj prostor izlaganja uglavnom biraju javna mjesta, najčešće ulicu, ova je izložba koncipirana tako da samo djelomično - koliko je nužno za konstruktivnu suradnju - koristi standardnu organizacijsku, galerijsku i kustosku podršku.

Izložbu je koncipirala sama umjetnica, koristeći galerijski prostor kao mjesto okupljanja, uz tekst Karle Pudar, koji će sve objasniti zainteresiranima. Radovi se mogu donijeti isključivo u ponedjeljak između 18 i 21 sat. Kasnije dopune radovima ili promjene postava neće biti moguće.