Preskočite na glavni sadržaj

Umrla umirovljena operna prvakinja riječkog HNK Blanka Zec

Istaknuta operna umjetnica, umirovljena prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca Blanka Zec preminula je 4. studenoga u Rijeci u 88. godini života, izvijestila je ta kazališna kuća. Komemoracija će se održati u foajeu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 8. studenoga, u 12 sati, a ispraćaj iz Rijeke istoga dana u 15 sati na groblju Drenova. Pogreb će biti u petak, 9. studenoga, u 15 sati, na groblju Mirogoj u Zagrebu
vrijeme: 04.11.2012.
mjesto: Rijeka
url: http://www.hnk-zajc.hr

U priopćenju se ističe da je Blanka Zec svojim brojnim ulogama, što ih je tijekom gotovo 30 godina karijere uspješno stvarala, na riječkoj pozornici trajno obilježila opernu scenu riječkog Kazališta.

Rođena je 18. studenoga 1924. u Zagrebu gdje je 1947. godine diplomirala na Glazbenoj akademiji. Odmah nakon diplome slijedi njen prvi samostalni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Na riječkoj je opernoj sceni debitirala 1952. godine u Bizetovoj operi 'Carmen', a 1955. godine ulazi u stalni angažman riječke Opere.

Samo u riječkom HNK je ostvarila četrdesetak uloga, uz uloge u drugim kazališnim kućama. Izdvajaju se uloge Amneris u 'Aidi' i Eboli u 'Don Carlosu' Giuseppea Verdija, Dalile u Saint-Saenseovim 'Samsonu i Dalili', Carmen u istoimenoj Bizetovoj operi, Marine u operi Modesta Petroviča Musorgskoga 'Boris Godunov', priopćio je riječki HNK.

Blanka Zec za svoj je rad dobila mnogobrojne nagrade i priznanja, među ostalima i Nagradu grada Rijeke 1967. godine za ulogu Judithe u Bartokovoj operi 'Dvorac Modrobradog'. 1968. je nagrađena Nagradom 'Milka Trnina' za ulogu Azucene u operi 'Trubadur' Giuseppea Verdija, a 1969. dobila je Nagradu 'Vladimir Nazor' za nastup u 'Kavaliru s ružom' Richarda Straussa. Godine 2006. dobila je Nagradu grada Rijeke za životno djelo. Među brojnim njenim priznanjima su i ona gradova Beograda, Sarajeva i Skopja.

Osim u matičnoj kući, nastupala je u Zagrebu, Beogradu, Mariboru, Skopju, Splitu, Osijeku. Blanka Zec ostvarila je zavidnu karijeru i kao koncertna solistica, a nastupala je na mnogim koncertnim podijima u zemlji i inozemstvu. (Hina)