Preskočite na glavni sadržaj

8. Festival hrvatske glazbe u Beču

8. Festival hrvatske glazbe u Beču
Od 5. studenog do 6. prosinca 2012. održat će se 8. festival hrvatske glazbe u Beču u organizaciji Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb. Program Festivala predstavio je na tiskovnoj konferenciji održanoj u Klubu knjižavnika u ponedjeljak, 29. listopada 2012. Davor Merkaš, voditelj MIC KDZ.
 
vrijeme: 05.11.2012.
mjesto: Beč, Austrija
url: http://www.mic.hr/festival/wien/
U trinaest festivalskih programa bit će prestavljena djela antologijske vrijednosti najvećih svjetskih skladatelja te hrvatska glazba u svim svojim žanrovima: klasična, izvorna tradicijska, jazz-, pop i rock, čak i u svojim world odnosno cross-over podvrstama.
 
Festival će biti otvoren predavanjem na temu „Umjetnost i politika“ koje će održati predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, državnik, pravnik, profesor Zagrebačkog sveučilišta, ali i profesionalni glazbenik – akademski obrazovani skladatelj s nemalim brojem opusa!  Njegovu duhovitu, komunikativnu i efektnu skladbu Dernek za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke bit će prilike čuti na prvom koncertu u izvedbi Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Jože Haluze.
 
"U okviru ovogodišnjeg festivala jedan od koncerata biti će posvećen i projektu iz programa Europske komisije za kulturu i obrazovanje „Culture 2007-2013” pod nazivom „MINSTREL“ (Music Network Supporting Trans-national Exchange and Dissemination of Music Resources at European Level) u kojem kao partner sudjeluje i Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb. Na tom specifičnom koncertu „Zagreb Trio“ predstaviti će djela za glasovirski trio iz 12 europskih zemalja sudionica tog projekta. Raznolikost skladbi, njihova osebujnost i „raznobojnost“ obećavaju uistinu uzbudljivu glazbenu večer!
 
U okvirima programa Europske komisije „Erasmus“ odvija se i suradnja dviju glazbenih akademija (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien i Muzička akademija u Zagrebu), pa je koncert na kojem će mladi glazbenici, studenti glazbe iz Hrvatske u suradnji sa solisticom bečkog sveučlišta izvoditi djela hrvatskih i austrijskih skladatelja još jedan u nizu kulturnih projekata Europe, čija članica će Hrvatska po svemu sudeći postati već u ljeto, slijedeće 2013 godine.
 
I ove godine u Beč dolaze neki od najboljih glazbenika i to ne samo iz Hrvatske: u „Amadeus triju“ biti će to uvaženi profesor i sjajni violinist Rus Leonid Sorokow ili primjerice Armenac Ruben Dalibaltayan, oba profesori i zagrebačke Muzičke akademije.
 
No treba istaknuti i dolazak u Beč pop-rock-ikone hrvatske glazbene scene, sjajne Josipe Lisac koja će sa svojim bandom održati koncert u poznatom bečkom interkulturalnom središtu - kazalištu „Akzent“.
 
U okviru festivala je i svojevrstan „festival u festivalu“ i to dio koncerata sakralne tematike u monumentalnoj crkvi Sv. Petra u samom srcu Beča. Orguljašica Ljerka Očić i sopranistica Lidija Horvat Dunjko, zbor „Ivan Filipović“ i puhački ansambl „Simpy Brass“ predstaviti će uz svjetsku i djelić antologijskih skladbi iz bogate riznice hrvatske sakralne glazbe.
 
Festival je oduvijek vodio skrb i o predstavljanju mladih talentiranih umjetnika: ove godine u intimnom, akustičnom prostoru Ruprechtskirche svoju sviračku umješnost predstaviti će mladi, širom svijeta nagrađivan gitarist Srđan Bulat.
 
Već tradicionalnu suradnju s jednim od najpoznatijih europskih jazz klubova – sad već kultnim „Porgy & Bess“  – nastavlja se i ove godine. Jazz band Borna Šercar's Jazziana Croatica tamo dolazi i sa sobom donosi svoj neobičan originalni „džez-rukopis“ inspiriran hrvatskom glazbenom tradicijom, ali i nekim poznatim domaćim „šlagerima“ obučenim u neobično glazbeno ruho.
 
Sličan, osebujan pristup „glazbenom materijalu“ ima i saksofonist Mateo Granić: on i njegov ansambl u dvorcu Schönbrunn sviraju obrade nekih od najpoznatijih tema u neobičnim „cross-over“ zvučnim kombinacijama, bogatih, sočnih i poletnih ritmova.
 
Na tragu aranžmana izvorne tradicijske glazbe je i ženski vokalni ansambl „Čipkice“ koji nastupa u Hrvatskom centru, a odlični mladi pop band iz Gradišća – u Beču već poznati „Elektrikeri“ – zabaviti će publiku poznatog bečkog glazbenog kluba „Chelsea“. Ostaje nam još samo najaviti kvartet „4Syrinx“, četiri sjajne flautistice iz Hrvatske i Slovenije i njihov nastup u čuvenoj bečkoj „Nacionalnoj biblioteci“ – predstavljanje nekih od najljepših skladbi klasične glazbe u obradama za taj pomalo neuobičajeni instrumentalni sastav." (MIC / Davor Merkaš, iz predgovora knjižice Festivala)

Program festivala

(MIC