Preskočite na glavni sadržaj

Ivo Dimnić: Jedan video rad

U nedjelju, 28. listopada, s početkom u 20 sati, u Galeriji Flora, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, otvara se izložba Iva Dimnića pod nazivom 'Jedan video rad'. Izložba ostaje otvorena do 4. studenog.
vrijeme: 28.10.2012. 20,00
mjesto: Dubrovnik; Galerija Flora, Šetalište kralja Zvonimira 52
Ivo Dimnić i kad u svom radu koristi medij pokretne slike i zvuka kao da ga gradi na kiparski način. Metalno-električni titraj zvuka, nalik nekoj laboratorijski generiranoj otjelotvorenoj tišini i oluji, snažno oblikuje crnu plohu platna kojom započinje ovaj video bez naziva. Monokromno crnilo tek tu i tamo prekida malena točka svjetla, a onda i još jedna, u naoko  nepravilnom ritmu. Kako jača frekvencija zvučnih podražaja gornja polovica projekcijskog platna iz crne se rastvara u modroljubičastu i postupno iz arteficijelne kozmološke slike izdvaja se pejzaž, kasnije naslućujemo morski. 


Autor pozicioniran negdje u Uvali Lapad, na prijelazu jutra, jednim, nepomičnim kadrom, snima Grebene i u daljini Sv. Andriju. U početku je potpuni mrak, ometaju ga tek svjetlosni signali dva svjetionika koji brodovima omogućavaju orijentaciju. Kako prolazi vrijeme prvo jutarnje svjetlo opostoruje tamnu plohu praznine, dodatno naglašene zvukom, u realan krajolik. Daleki komadići kopna postavljeni su na nakošenom horizontu.  Odsutnost sadržaja, akcentiran zvuk, davnašnja slika pejzaža, plastično stvaraju mističnu dramu unutarnjeg stanja.

Ivo Dimnić je rođen u Zagrebu, 1979. godine. 1998. završio srednju umjetničku  školu Luka Sorkočević u Dubrovniku, smjer slikarski dizajn. 2000. upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo. 2007. diplomira u klasi prof. Stjepana Gračana. Izlagao je na više skupnih i nekoliko samostalnih izložbi.