Preskočite na glavni sadržaj

Priznanja HTV-ovim dokumentarcima

Na 15. međunarodnom festivalu turističkog filma, održanom u Solinu od 10. do 12. listopada, posebna priznanja dodijeljena su HTV-ovim dokumentarcima 'Mrtva noć' i 'Iran – zemlja i ljudi'.
vrijeme: 25.10.2012.
mjesto: Solin
url: http://www.hrt.hr/

Na festivalu je prikazano 298 filmova turističke, putopisne, kulturološke, ekološke i religiozne tematike iz čak 69 zemalja sa svih kontinenata. Od toga, 76 filmova nominirano je za jednu od festivalskih nagrada, 64 iz inozemstva i 12 iz Hrvatske.

Nagrađena 'Mrtva noć' redatelja Branka Ištvančića i scenarista Alekseja Pavlovskog govori o specifičnom načinu zvonjenja koji se održava u Mrtvoj noći, tj. noći između dana Svih Svetih i Dušnog dana u Rašćanima, skupini zaselaka na putu između Vrgorca i Imotskog.  

'Film je dosad bio na nekoliko festivala, u njemu je dobro obrađena ta tematika, običaji i društveni kontekst, a gledatelji ga mogu pogledati 27. listopada na Prvom programu HTV-a, u 10 sati i 45 minuta', najavio je scenarist Aleksej Pavlovsky.

Posebno priznanje na istom festivalu dodijeljeno je i autoru Dokumentarnog programa HTV-a Miri Brankoviću za film 'Iran – zemlja i ljudi' za 'izuzetno kvalitetan filmski prikaz povijesnog presjeka života te ljudi i njihovih običaja'.