Preskočite na glavni sadržaj

300. izvedba predstave 'Grašak na zrnu kraljevne'

Nagrađivana predstava Tvornice lutaka 'Grašak na zrnu kraljevne', ove subote, 27. listopada, slavi 300. izvedbu. Komičnu, ali poučnu priču, u režiji Anice Tomić i igri Maria Kovača i Petre Radin možete pogledati na Sceni Grič, s početkom u 11 sati.
vrijeme: 27.10.2012. 11 h
mjesto: Zagreb; bivše kino Grič, Jurišićeva 6
url: http://www.tvornicalutaka.hr

Tekst: prema H. C. Andersen  - Petra Radin i Anica Tomić
Scenografija: Matija Šantić i Mario Mišković
Lutke: Matija Šantić i Dijana Mijić
Muzika: Mihael Nikolić
Koreografija i pokret: Nikica Viličić
Kostimi: Dijana Mijić
Svjetlo: Alen Marin/Zdenko Trandler  

Sadržaj:

Već dobro poznata priča o kraljevni na zrnu graška ovdje je ispričana s aspekta maloga zrna graška - Graškića. U priču su uvedena još dva lika iz sadašnjosti – Kuki, kuhar i plemenita Brižit, koja zbog velike 'rupe u želucu' mora jesti svakih pola sata. U jednoj prigodi Kuki hitno napraviti najbrži mogući obrok na svijetu: rizi-bizi. Uzima konzervu graška, kad iz nje ispadne jedno zrno. Bio je to onaj stari grašak, koji je prošao sve i svašta – od sušenja, zimnice, pa sve do posljednje mode – konzerviranja, onaj grašak koji je zaslužan za život i same Brižit. Jer, upravo je on taj koji je dokazao da je kraljevna prava. Na koji način? Kako grašak može biti tako važan? To će dokazati ova priča, jer svako biće na ovoj planeti, pa i najmanje ima svoju priču, i jednaku važnost kao i sva ostala bića, samo ga treba poslušati.   

'Kraljevna' u predstavi je povećeg obujma, neprekidno gladna, zaljubljena u brzu hranu. Upoznavanje s Graškićem, preokreće njezine prehrambene navike. U životu, a pogotovu u doba razvoja djeteta, populariziraju se određeni ljudi i likovi, dok se neki u potpunosti zanemaruju. Materijalno stanje osobe, uvelike doprinosi takvom načinu razmišljanja. Oni siromašniji, ili možda  'ne-lijepi', 'ne-duhoviti' ili pak ovjenčani  nekom drugom 'manom', bivaju zapostavljeni i zanemareni od strane društva. Ova priča jasno daje do znanja da nešto tako maleno, poput zrnca graška, može promijeniti ne samo tren, već i cijelu povijest, a pogotovu imati važnu ulogu na ovom svijetu. Kroz lik Graškića promiče se i zdrava hrana.  

Predstava je dobila 4 nagrade na festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu - nagrada za najboljeg glumca (Mario Kovač), za glumicu festivala (Petra Radin), najbolju scenografiju (Matija Šantić i Mario Mišković) te 3. nagradu dječjeg žirija.