Preskočite na glavni sadržaj

Tribina: Žrtvovanje životinja u suvremenoj umjetnosti?

Danas, 19. listopada, u 19 sati, povodom zatvaranja izložbe Noela Šurana 'Knjiga mrtvih ovaca / Genetske slike', u prostorima K.U.N.S. u Rijeci, održava se tribina 'Žrtvovanje životinja u suvremenoj umjetnosti?'. Uvodno predavanje održat će dr. sc. Suzana Marjanić, a gosti su Noel Šuran, Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i Zoran Štajdohar Zoff, performer i frontmen grupe 'Grč'.
vrijeme: 19.10.2012. 19,00
mjesto: Rijeka; K.U.N.S., Franje Račkog 24
Suzana Marjanić (1969.) radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za mitske teme u usmenoj književnosti, kulturnu animalistiku, ekofeminizam te antropologiju kazališta/performansa, a članke o navedenim temama objavljuje u nekoliko znanstvenih (Narodna umjetnost, Studia mythologica Slavica, Studia ethnologica Croatica, Kodovi slovenskih kultura) i stručnih časopisa (Treća: časopis Centra za ženske studije, Kazalište, Frakcija, Književna republika: časopis za književnost, Kruh & ruže), dvotjedniku Zarez te u zbornicima radova sa znanstvenih skupova. Suradnica je Trećeg programa Hrvatskog radija i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Godine 2005. u Nakladi MD (urednik: Miroslav Mićanović) objavila je knjigu 'Glasovi Davnih dana: transgresije svjetova u Krležinim zapisima 1914–1921/22.'. S kolegicom Antonijom Zaradijom Kiš uredila je zbornik radova Kulturni bestijarij (Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatska sveučilišna naklada, 2007.), s Marijanom Hameršak Folklorističku čitanku (Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku, 2010.) i s Ines Pricom Mitski zbornik (Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatsko etnološko društvo, Scarabeus-naklada,  2010.).

Članica uredništva časopisa Treća: časopis Centra za ženske studije (od 2004. godine) i dvotjednika Zarez, gdje od siječnja 2007. godine uređuje rubriku 'Socijalna i kulturna antropologija'. Osim toga, u Zarezu je suuredila nekoliko temata o pravima životinja i sustavno objavljuje eseje o hrvatskim performansima i akcijama kao što vodi i razgovore s umjetnicima/umjetnicama performansa. U časopisu Treća, među ostalim, uredila je tematski broj posvećen animalističkom eko/feminizmu (br. 1/ sv. 10, 2008.).