Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena nova sezona Koncertne direkcije Zagreb

Koncertna direkcija Zagreb (KDZ) u novoj sezoni najavljuje brojna glazbena događanja raspoređena u pet tematski profiliranih ciklusa, a vrhunac je novopokrenuti ciklus 'Molto cantabile', u sklopu kojega će niz koncerata izvesti neki od ponajboljih hrvatskih opernih umjetnika.
vrijeme: 02.10.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.kdz.hr
 
'Nakon pola godine mukotrpnog rada napravili smo jedan mali iskorak, ciklus 'Molto cantabile', koji je po broju koncerata možda mali, ali po kvaliteti, novitetu, te onome što nudi i što predstavlja, riječ je o doista iznimnom ciklusu', kazao je najavljujući program u Klubu književnika u Zagrebu Josip Nalis iz KDZ-a.

Umjetnički direktor ciklusa 'Molto cantabile' Zlatko Madžar, koji je ujedno i idejni autor projekta, napomenuo je kako u njemu sudjeluju neki od hrvatskih ponajboljih vokalnih umjetnika i vrsnih pijanista. Zagrebačkoj će se publici kroz pet koncerata predstaviti trenutačno najjača hrvatska operna imena zavidne međunarodne karijere - Dubravka Šeparović Mušović, Martina Zadro i Tomislav Mužek, te troje njihovih mlađih kolega koji svoju inozemnu karijeru tek počinju graditi, Evelin Novak, Krešimir Stražanac i Luciano Batinić.

'Sudjelovanjem u tom ciklusu, suprotstavljamo se globalizaciji glazbe u svijetu megalomanskih projekata', kazao je Tomislav Mužek.

Ciklus otvara Mužekov nastup u subotu, 6. listopada, u pratnji Irine Milivojević na glasoviru, a svoj koncert, čija je tema 'Njemački Lied i hrvatska popijevka', posvetio je hrvatskoj opernoj pjevačici Ruži Pospiš Baldani, koja je ove godine proslavila 70. rođendan. 'Tim svojim malim doprinosom želim okruniti jednu lijepu obljetnicu života i umjetničkog rada', kazao je Mužek.

I ostali koncerti ciklusa posvetnog su karaktera velikanima hrvatske opere, pa je tako Batinić svoj nastup posvetio opernom pjevaču Tomislavu Neraliću, Novak i Stražanac Dunji Vejzović, Zadro Srebrenki Jurinac, dok Šeparović Mušović priprema 'Hommage Milki Trnini'.

Izvođači će također predložiti po jednog mladog talentiranog pjevača ili pjevačicu koji će se publici predstaviti petnaestominutnim nastupima na posebnom koncertu u Muzeju Mimara. Njihove će pjevačke potencijale ocijeniti, te odabrati pobjednika peteročlana prosudbena komisija na čelu s proslavljenom sopranisticom Dunjom Vejzović, a laureatu će KDZ u narednoj sezoni upriličiti samostalni koncert, a dobit će i jednogodišnju stipendiju Lions Cluba Grič.

Sezona 2012./13. zamišljena je kao prvi dio dvosezonskog ciklusa koji se u siječnju 2013. nastavlja novim projektom u sklopu programa 'Molto cantabile'.

Riječ je o nizu studijskih snimanja koja će u svibnju 2014. kulminirati s večeri posvećenoj 'vrhu vrhova hrvatske solo pjesme' u Hrvatskom glazbenom zavodu, a u planu je i izdanje velike knjige o hrvatskoj umjetničkoj pjesmi, kazao je Madžar. Na tom će koncertu biti promoviran i dvostruki CD radnog naslova 'Dva stoljeća hrvatske solo popijevke'.

Nova sezona KDZ-a donosi još niz zanimljivih glazbenih događanja - glazbene večeri u Muzeju Mimara pod nazivom '3plus/minus', ciklus 'Iz dvorane ogledala' u Palaču Dverce dovest će 'glazbu iz zagrebačkih salona', orkestralni sastavi nastupat će u sklopu ciklusa 'Da camera' u Hrvatskom glazbenom zavodu, a u Crkvi sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu bit će održan niz koncerata duhovne glazbe.

KDZ je predstavio i izdanje partiture opere 'Porin', skladatelja Vatroslava Lisinskog, druge hrvatske opere praizvedene prije 115 godina, 2. listopada 1897., na pozornici Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikole Fallera.

Riječ je o izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, koje na gotovo 300 stranica glazbenoj javnosti predstavlja partituru te značajne opere u originalnom obliku. (Hina)