Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Pohvala ruci – Čipkarstvo u Hrvatskoj'

Izložba 'Pohvala ruci – Čipkarstvo u Hrvatskoj'
U četvrtak, 13. rujna, u 19 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, otvara se izložba 'Pohvala ruci - Čipkarstvo u Hrvatskoj'. Izložba ostaje otvorena do 4. atudenoga. Za vrijeme trajanja izložbe održavat će se radionice izrade pojedinih čipkarskih tehnika, a u okviru pedagoške djelatnosti, likovne radionice na temu – čipka kao inspiracija.
vrijeme: 13.09.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14
url: http://badco.hr/
Izložbu 'Pohvala ruci – čipkarstvo u Hrvatskoj'  Etnografski muzej posvećuje upisu vještina čipkarstva u Hrvatskoj na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.
 
Izložba ima za cilj, uz sažeti pregled povijesti čipkarstva, pokazati mjesto i značenje  poznavanja i korištenja vještina izrade čipke na prostoru Hrvatske,  te ukazati na potrebu  očuvanja i revitalizacije te tradicije koja je sastavni dio hrvatske kulturne baštine.

Značajno je da su se do danas u Hrvatskoj održala tri različita oblika izrade čipke, u kojima su sačuvani različiti slojevi čipkarskog umijeća šireg europskog prostora. To su: Lepoglava u Hrvatskom Zagorju sa čipkom na batiće, a na Jadranu grad Pag sa čipkom na iglu  i grad Hvar sa čipkom od agave. Istraživanja su pokazala da je čipkarstvo u prošlosti bilo prisutno i na znatno većem prostoru Hrvatske, no način života, ekonomske i društvene prilike kroz povijest nisu pogodovale njegovom opstanku.

Na izložbi će biti  predstavljeni i tragovi tih tradicija, kao što su npr. dubrovačka čipka (point de raguse), pletenje jalbe iz Pokuplja, te prostoručna čipka (freehand lace) iz Zagorja i Podravine. Pored izložaka iz fundusa Muzeja, koji pripadaju etnografskoj baštini, u izložbu će biti uključeni i najznačajniji primjerci čipke na crkvenom ruhu i povijesnoj odjeći iz fundusa riznica i muzeja iz cijele Hrvatske.

Autorica izložbe:  Nerina Eckhel
Likovna realizacija: Nikolina Jelavić Mitrović