Preskočite na glavni sadržaj

Aleksandar Bede u Haustor-galeriji LiberSPACE

U Haustor-galeriji LiberSPACE u kojoj se odvija program privremenih umjetničkih intervencija u haustoru plesnog studija Liberdance, u subotu, 8. rujna, s početkom u 19 sati, predstavlja se arhitekt Aleksandar Bede iz Novog  Sada. Dokumentacija rada ostati će izložena do 22. rujna, u izlogu u haustoru.
vrijeme: 08.09.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Haustor-galerija LiberSPACE, Jurišićeva 7
url: http://www.facebook.com/pages/LiberSPACE/284034648359525
'Priča o prošlosti jednog grada može se iščitati upravo iz njegove urbanističke strukture, iz mreže njegovih ulica. U tu priču je lakše proniknuti ako je rast grada bio 'organski', tj. onaj koji je pratio topografiju i karakteristike terena po kom se širio. Tako pri pogledu na mapu starog Zagreba odmah postaje jasno da se grad formirao iz dva nukleusa (Gradec i Kaptol) koji su bili razdvojeni nekakvim vodenim tokom, sudeći po vijugavom obliku Tkalčićeve ulice koja 'protječe' između njih. I nećemo se prevariti: Tkalčom je zaista nekada protjecala voda: potok Medveščak.

I to sve do kraja XIX stoljeća, nakon čega je potok usmjeren pod zemlju, u novi kanalizacijski sistem. Međutim, sa karte grada nije jasno kuda je nastavljao potok Medveščak dalje podno Dolca. Naime, urbana mreža Donjeg grada posve je artificijelna tj. ortogonalna: uspostavljena je prema apstraktnom planerskom principu, a ne prema lokalnim obilježjima terena. Kuda je tekao potok?

 
Odgovor je: točno kroz blok u kojem se nalazi i haustor u Jurišićevoj 7. Na toj trasi potoka sve asocijacije na njega su odavno izbrisane. Današnji oblik bloka ničim ne nagoviješta da ga je nekada presijecao vodeni tok.' Aleksandar Bede

Aleksandar Bede (1986) rođen je u Novom Sadu. Diplomirao arhitekturu i urbanizam. Bavi se gradom i njegovim prostornim i kulturnim politikama.
 
Haustor-galerija LiberSPACE experimentalna je platforma koja želi potaknuti promišljanje ekologije umjetnosti, ekonomije umjetničkog rada, legislative prostora, pozicije umjetnika i produkcijskih trendova unutar suvremenog birokratskog aparata za proizvodnju umjetnosti i kulture. Haustor-galerija LiberSPACE pozvala je javnim natječajem umjetnike na privremenu prostorno-specifičnu (re)akciju te će se do kraja 2012. godine u njoj predstaviti još 5 umjetnika i umjetnica iz Hrvatske i inozemstva. Projekt je iniciran i ostvaruje se kroz suradnju plesnog studija Liberdance i likovne umjetnice Tonke Maleković/Slobodne veze.