Preskočite na glavni sadržaj

Festival svjetskog kazališta 2012.

Festival svjetskog kazališta 2012.
Festival svjetskog kazališta održava se od 14. do 29. rujna u Zagrebu. U svom desetom izdanju Festival nudi predstave koje pružaju presjek najzanimljivijih događanja svjetskih pozornica, scenskih projekata koji obilaze najvažnije kazališne festivale i koji su redovito dio glavnog programa i prvi izbor svih programatora.
vrijeme: 14.09.2012.
url: http://www.zagrebtheatrefestival.hr
Ne samo što će gledatelji, kao i niz godina do sada, dobiti dragocjeni uvid u vrhunce autorskog kazališta, intrigantna iščitavanja klasika, maštovite i originalne spektakle i najsuvremenije pristupe scenskoj umjetnosti te stilovima glume, već je i zanimljivo je što će imati prigodu vidjeti i, u Hrvatskoj vrlo rijetko izvođen kazališni naslov, koji po svom statusu pripada nezaobilaznom dijelu tzv. željeznog programa svjetskih scena.

Bit će to, dakako, kao i svaki put do sad na Festivalu svjetskog kazališta prilika da se još jednom umjetnički revidira zagrebačka i hrvatska kazališna repertoarna politika. Za početak, kao predfestivalski kazališni party dolazi iz kultnog newyorškog kazališta La MaMa glazbena predstava 'La MaMa cantata' posvećena utemeljiteljici tog teatra Ellen Stewart.

Festival svjetskog kazališta svečano otvara predstava 'Poslije bitke' talijanskog redatelja Pippa Delbona i Kompanije Pippa Delbona, a slijede 'Gospođica Julija' u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera u produkciji stalnog gosta Festivala, berlinskog Schaubühnea am Lehniner Platz.

Belgijska kazališna skupina Peeping Tom ponovno je na programu Festivala i to s recentnim scenskim projektom 'Iznajmljuje se' u režiji Gabriele Carrizo i Francka Chartiera, dolazi i 'Feministička predstava bez naslova' američke redateljice i dramatičarke Young Jean Lee i njezine Kompanije te predstava 'Zatvaranje ljubavi' francuskog redatelja Pascala Ramberta u izvedbi pariškog Theatrea de Gennevilliersa.