Preskočite na glavni sadržaj

Animirani film 'Dove sei, amor mio' nagrađen u Tuzli

Nagradu za najbolji animirani film, odnosno Vilu prvog Tuzla Film Festivala, osvojio je film 'Dove sei, amor mio' hrvatskog autora Veljka Popovića.
vrijeme: 26.08.2012.
mjesto: BiH; Tuzla
url: http://www.tff.ba/

U godinu i pol dana – od kada je ugledao svjetlo dana – film Veljka Popovića 'Dove sei, amor mio' prikazan je na više od 70 međunarodnih festivala, uključujući prestižne manifestacije poput onih u Clermont-Ferrandu i Stuttgartu, a osvojio je i nekoliko priznanja: na festivalu u Taboru, Sarajevu, Rigi, Balkanimi... Film prati usamljene dane starice koja ne mijenja sigurnost svoje rutine ni pod koju cijenu, a nosi prepoznatljiv autorski pečat: izražen grafizam u 3D animaciji koji daje volumen mračnoj atmosferi suvremene eskapističke priče.

Festival u Tuzli uspješno je startao prije nekoliko dana bogatim natjecateljskim programom svih žanrova južnoslavenskog filma. U programu animiranog filma uvelike su se isticali hrvatski autori, koji su domaću animaciju predstavljali s čak 30-ak filmova.

Veljko Popović svoj je debi imao 2008. godine filmom 'Ona koja mjeri' koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnoj animacijskoj sceni, između ostalog i na dva najveća festivala – na Animafestu i u Annecyu. Otad je, samostalno ili kao koautor, u svoju filmografiju upisao čak četiri filma, a jedan od njih je i najnoviji 'Otac', bugarsko-hrvatsko-njemački omnibus u kojem je režirao i animirao jednu od pet priča i koji trenutačno uspješno obilazi svjetske festivale animiranog filma. 'Otac' je prošlog tjedna prikazan u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala animiranog filma u Hiroshimi – uz festivale u Annecyu, Ottawi i Zagrebu, jednom od najcjenjenijih događanja animacije na svijetu.

'Dove sei, amor mio' možete u cijelosti pogledati na stranicama Bonobostudija.