Preskočite na glavni sadržaj

Renato Baretić boravit će u Istanbulu

I ovu godinu Udruga KURS i mreža Traduki sa programom međunarodne rezidencije nastavlja uspješnu suradnju s Turskom. Tako će 1. kolovoza na (radni) mjesečni boravak u Istanbul otputovati zagrebačko-splitski pisac i novinar Renato Baretić, a u Split će ove jeseni stići turski autor Haydar Ergulen.
 
vrijeme: 01.08.2012.
mjesto: Istanbul, Turska
url: http://www.kurs.hr/
'Writers in residence' u Splitu
 

Udruga Kurs pokrenula je projekt 'Writers in residence' u Splitu 2010., te je u sklopu programa do sada predstavila više od 30. Autora Splitu i Hrvatskoj iz regije Jugoistočne Europe. Program obuhvaća financiranje i organizaciju putovanja iz matične zemlje, smještaj u stanu u centru grada, mjesečnu stipendiju u iznosu od 800 eura, te predstavljanje autora splitskoj javnosti putem književnih tribina, predavanja i susreta s drugim umjetnicima. 

Uspješnim predstavljanjima i dobrim programom, u kratkom vremenu se uspio privući interes mnogih europskih pisaca, ali i kulturnih organizacija. Program Writers in residence značajan je za bilateralne i multilateralne kulturne odnose, jer su baš gostujući umjetnici najbolji ambasadori književne scene i kulturnih zbivanja u njihovim zemljama, jednako kao što dalje prenose glas o zemlji koja ih je ugostila i omogućila nesmetani rad. Boravak i upoznavanje sa sredinom potiču buduće kulturne razmjene i prevodilačke projekte kao temelje međusobnog razumijevanja. 

Writers in residence je dugoročni projekt,i kao takav podržan je od europskih institucija, a od 2011. djeluje i pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske  prof.dr.sc. Ive Josipovića.


Suradnja s Turskom 2012.: Hrvastki pisac u Istanbulu - turski pisac u Splitu

U suradnji Udruge KURS i mreže Traduki, još jedan hrvatski autor ovu godinu odlazi na (radni) mjesečni boravak u Istanbul.

Nakon Branka Čegeca i Olje Savičević-Ivančević, na redu je Renato Baretić, zagrebačko-splitski pisac i novinar.

Mjesec dana u Istanbulu od 1.8-31.8.2012., Renato će, osim za upoznavanje grada i turske kulturne scene, iskoristiti boravak u Istanbulu i za rad na svom novom romanu. Nadamo se da će i s njim imati uspjeha kao i s dosadašnjima.

Branko Čegec je nakon stipendije u Turskoj izdao zbirku pjesama (s mnoštvom fotografija), pod naslovom "Pun mjesec u Istanbulu", a Olja Ivančević-Savičević zbirku "Mamasafari".
 
Ovogodišnji natječaj privukao je mnoge poznate hrvatske autore , te  zbog velikog broja pristiglih aplikacija, sužavanje samog izbora i odabira  jednog kandidata, bio je zahtijevan posao za selekcijski odbor u Berlinu.
 
Na poziv Udruge KURS na jednomjesečni stipendirani boravak iz Istanbula u Split ove jeseni dolazi  turski autor Haydar Ergulen .
 
Zbog pokazanog interesa , zaista kvalitetnih i vrijednih autora i prevoditelja za naš program razmjene sa Turskom, naša Udruga zalagat će se za proširenje termina za još jednog hrvatskog autora. Uvjerenja smo da će naši partneri pronaći načina za proširenje programa, jer su i oni prepoznali vrijednosti kandidata.
 
Uz partnera europske mreže za promicanje književnosti i knjige Traduki, projekt su još podržali Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split.

(Udruga KURS