Preskočite na glavni sadržaj

Iva Rukavina: Umjetnost ledenog doba

Sadržajno i koncepcijski rijetka i u svjetskim stručnim i znanstveno-popularnim okvirima, studija Ive Rukavine o umjetnosti starijega kamenoga doba uvodi čitatelja u studij likovne umjetnosti, ljudskoga postojanja i estetskog izražavanja. Knjigu pod naslovom Umjetnost ledenog doba (Prilog poznavanju paleolitičke umjetnosti) objavila je Matica hrvatska, Zagreb (2012.).
vrijeme: 25.07.2012.
url: http://www.matica.hr
Riječ je o prvome djelu na hrvatskome jeziku koje na jednome mjestu nadopunjuje i obogaćuje povijesno-umjetnički pregled povijesti otkrića paleolitičke umjetnosti s pregledom najznačajnijih teorija i interpretacija te umjetnosti od 19. stoljeća do danas.

Premda je knjiga namijenjena ponajprije studentima i znanstvenicima povijesno-umjetničke, arheološke, antropološke, etnološke i povijesne struke, nema sumnje da će knjiga zbog njezina pionirskoga karaktera pobuditi zanimanje svih čitatelja željnih novih i izvornih spoznaja o prapočecima ljudske kulture i civilizacije.

O autorici:

Iva Rukavina rođena je 1979. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je studij Povijesti umjetnosti, Arheologije te Francuskog jezika i književnosti.
Na Université Paris I Panthéon-Sorbonne završila je studij Estetike. Magistrirala je na sveučilištu Paris Ouest – Nanterre – La Défense te na istome sveučilištu piše doktorsku disertaciju iz povijesti umjetnosti srednjega vijeka.
Bila je stipendistica Francuske vlade, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, zaklade Open Society Foundation George Soros te zaklade Frankopan fund.
Sudjelovala je na međunarodnom projektu Qantara – Mediterranean Heritage, Eastern and Western Crossings (Euromed Heritage program) Instituta Arapskog svijeta u Parizu kao autorica članaka posvećenih hrvatskoj kulturnoj baštini.

Više o knjizi saznajte na www.matica.hr.