Preskočite na glavni sadržaj

2. Supertoon u Bolu na Braču

U konkurenciji drugog međunarodnog festivala animiranog filma 'Supertoon', koji će se održati od 30. srpnja do 3. kolovoza u Bolu na Braču, sudjelovat će 115 novijih inozemnih i hrvatskih animiranih filmova nagrađivanih na svjetskim filmskim festivalima.
vrijeme: 30.07.2012.
mjesto: Brač; Bol
url: http://www.supertoonfestival.com/

Filmovi iz natjecateljskog programa prikazivat će se u Teatrinu, ljetnom kinu u dvorištu Centra za kulturu općine Bol, a popratni program u ljetnim kinima na plaži Zlatni rat, gradskom trgu 'kod bunara' i u dvorištu općinske knjižnice 'Hrvatska čitaonica'.


Od filmova u službenoj konkurencji, njih 28 su kratkometražni radovi, jednako je filmova u konkurenciji za djecu i mlade, a 59 su u kategoriji spotova.

U kratkometražnoj konkurenciji predstavit će se, među ostalim, recentni dobitnik Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma 'The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore' Williama Joycea i Brandona Oldenburga, snimljen kombinacijom kompjutorske i tradicionalne animacije.

Nagrađen na dvadesetak svjetskih festivala animacije i nominiran za Oscara, australski 'Nullarbour' Alistera Lockharta i Patricka Sarella 3D je animirani film ceste po australskim prostranstvima.

Uz 'Summer Bummer', najnoviji uradak Billa Plymptona, autora animiranih hitova 'Hair High' i 'Guard Dog', za nagrade će se boriti Oskarovac i osvajač Kristalnog globusa Annecya, 'The Lost Thing' Andrewa Ruhemanna i Shauna Tana.


U službenu konkurenciju 'Supertoona' uvršteno je i deset recentnih domaćih naslova, u kratkometražnoj konkurenciji 'Zašto slonovi?' Marka Meštrovića koji će se, paralelno s festivalom u Bolu prikazati na festivalu u Locarnu, te stop-animirana 'Priča s početka vremena' Božidara Trkulje, čija se radnja događa u prapovijesti, u selu čije se stanovnike nadvila velika prijetnja.

'Gregor', prvi klasično animirani film Petre Zlonoge i 'Bratstvo' iz serijala 'Rudijev Leksikon' Nedjeljka Dragića uvršteni su u konkurenciju za djecu i mlade, a 'Sotonin sin' Marka Dješke, 'Dragi Keno' Natka Stipaničeva i 'Muzika' Davora Bujakovića u program 'Panorama'.

Program spotova uz brojne svjetske naslove donosi i pregled domaćih animiranih uradaka, radove Pilot studija za 'Može' Hladnog piva i Natka Stipaničeva, za 'Sam na plesu' Leut Magnetika i Davora Bujakovića te za 'Stiže promjena?!' grupe BeetanTone.

Festival je priredio retrospektivu filmova velikana hrvatske animacije Dušana Vukotića te trojice članova ovogodišnjeg žirija, Vuka Jevremovića, Veljka Popovića i Matije Šturma.

U popratnom programu održat će se retrospektiva glazbenih spotova, filmovi partnerskih festivala, programi animiranih serijala, animiranih reklama i dugometražnih igranih filmova te radionica za djecu, izložbe i razgovori s autorima. (Hina)