Preskočite na glavni sadržaj

Kuća japansko-hrvatskoga prijateljstva otvara se u subotu

Kuća japanskoga-hrvatskoga prijateljstva, koju su projektirali hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina, bit će otvorena u japanskome gradu Tokamachiju, u subotu, 14. srpnja, a 17. srpnja taj će projekt biti predstavljen i u japanskom glavnome gradu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA).
vrijeme: 14.07.2012.
mjesto: Tokamachi
url: http://www.uha.hr
Kako bi taj projekt, koji je u potpunosti financirao grad Tokamachi, što bolje predstavili hrvatskoj javnosti danas su se u 'cehovskim' prostorijama hrvatskih arhitekata okupili: arhitektonski 'dvojac' Penezić & Rogina, koji su i nositelji šest priznanja i nagrada na natječajima u Tokiju, inicijator toga projekta Drago Štambuk, koji je od 2005. do 2010. bio hrvatski veleposlanik u Japanu, japanski veleposlanik u Hrvatskoj Masaru Tsuji te direktor svih reprezentacija Hrvatskoga nogometnog saveza Zorislav Srebrić.

Grad Tokamachi nalazi se u prefekturi Niigata na središnjem japanskom otoku Honšuu, gdje su se hrvatski nogometaši 2002. pripremali za utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu i Koreji i koje je, kako je to rekao Srebrić , 'na pragu idealnoga mjesta za pripreme sportaša'. Srebrić je posvjedočio da su se građani toga grada s puno iskrenoga prijateljstva ophodili prema hrvatskim nogometašima koji su pak za njih bili poticaj da upoznaju i zavole hrvatsku kulturu i vrednote.

U tome japanskome gradu prekrasne prirode i s najviše snijega kojega zimi ima i do šest metara tako igralište nosi ime Croatia Pitch i na njemu se od 2003. održava Hrvatski kup. U veljači 2006. na Sniježni festival u taj grad došao je i veleposlanik Štambuk i tada mu se 'rodila' ideja da se uz taj sportski teren podigne i popratni objekt koji bi imao sportsku te kulturno-društvenu svrhe, sa simboličkim japansko-hrvatskim znamenom na vrhu, a zvao bi se Kuća japansko-hrvatskoga prijateljstva.

Potvrdio je da je sustavno poticao i gradske vlasti da se ta njegova ideja i ostvari, koje su pak prije dvije godine sastavile financijsku konstrukciju, a arhitekti Penezić i Rogina zdušno prihvatili izradu idejnoga projekta.

Penezić je objasnio da je objekt u funkcionalnom smislu podijeljen na tri razine - utilitarni gdje su sadržaji prvenstveno sportskoga karaktera, na nivou prilazne ulice nalaze reprezentativni sadržaji klupskoga karaktera s uredima, holom, dvoranom i prostranom terasom, a treća razina je multifunkcionalni paviljon sa simbolima prijateljstva.

Kako je objasnio Rogina, riječ je o razmjerno malome objektu, površine oko tisuću četvornih metara koji je od betona i korten čelika izgradio japanski izvođač Ilya. Kuća je smještena izvan grada a u njezinoj blizini su i dva objekta kulturne namjene koje je projektira istaknuti japanski arhitekt Tadao Ando, a u gradu se održava i svjetski čuveni Land-Art trijenale Echigo-Tsumari.

U takvome će prostoru od subote djelovati i Kuća japansko-hrvatskoga prijateljstava, a u njezinu će paviljonu trajno svijetliti japanska lanterna i hrvatski svjetionik što je zamisao koju su iskristalizirali arhitekti želeći stvoriti znak u krajoliku koji upućuje na sličnosti među dvjema kulturama na području umjetnosti i arhitekture.
(Hina)