Preskočite na glavni sadržaj

Riječno kino uz Karlovačko #2

I ovog vikenda na Foginovom kupalištu u Karlovcu organizira se Riječno kino uz Karlovačko. U petak su na programu 'Noćni brodovi', za kojeg kritičaru kažu da su hrvatska verzija 'Mostova okruga Madison', a u subotu dobitnik čak dva Berlinska srebrna medvjeda 'Nader i Simin se rastaju'.
vrijeme: 07.07.2012.
mjesto: Karlovac; Foginovo kupalište
url: http://www.hfs.hr
Nemojte da vas omete koja prolazna kišica jer Riječno kino uz Karlovačko, koje večeras nastavlja s programom i za to ima rješenje! Na Foginovom kupalištu u Karlovcu uz dovoljan broj stolica, klupa i naravno luftića, organizatori su za sve posjetitelje pripremili i šator u slučaju oborina. Više od 2.400 gledatelja koji je protekli vikend posjetilo filmske projekcije i ostala događanja u okviru Riječnog kina i više su nego dobra potvrda kvalitete ovog projekta. A što nas očekuje ovaj vikend? Što se tajminga projekcija tiče ovog puta nema iznenađenja - sve projekcije počinju u 21.30 (sa zalaskom posljednjih zraka sunca), a u petak i subotu za dobru atmosferu nakon filma pobrinut će se i karlovački bandovi.

Kritičari kažu da je večerašnji film hrvatska verzija 'Mostova okruga Madison'. U svakom slučaju redatelj Igor Mirković u svojim 'Noćnim brodovima' nam na karlovačko veliko platno donosi priču o ljubavi. Ali, ne onoj prvoj, nego posljednjoj. Helena (Ana Karić) i Jakov (Radko Polič) upoznat će se u domu za umirovljenike. U mjestu gdje obično život završava. No, za njih tek počinje! Ovaj film je romansa koju nitko nije očekivao, i nikada se ne bi dogodila, da Helena i Jakov nisu skočili preko ograde balkona staračkog doma i kao sedamdesetogodišnji tinejdžeri pobjegli u noć.

I život će odjednom postati drukčiji: autom koji ne može u rikverc krenut će neutabanim stazama, bacit će mobitele u rijeku, poslati svakodnevicu kvragu i kao bjegunci krenut u posljednju avanturu, gdje čeka brod na koji Helena nije otišla prije šezdeset godina. Projekciji filma prisustvovat će i redatelj, Igor Mirković kojemu je ovo igranofilmsk i prvijenac, a publika je zasigurno uživala uz njegova prijašnja dokumentarna ostvarenja 'Sretno dijete' i 'Novo novo vrijeme'. Sparnu karlovačku večer danas završavamo nastupom karlovačkog rock banda Dado i kajdanke. Bit će to još jedna duga noć na Foginovom...

Subotnja atmosfera na Riječnom kinu uz Karlovačko počinje se zahuktavati već u popodnevnim satima, i to neobičnom utrkom. U subotu u 17 sati na Foginovom kupalištu održat će se utrka s perajama i kockicama leda! Najspretniji natjecatelj koji uspije u najkraćem roku prenijeti kockice leda od točke A do točke B, imajući na nogama peraje, bit će nagrađen poklon paketom generalnog pokrovitelja Riječno kina uz Karlovačku, Karlovačke pivovare. Organizatori osiguravaju kockice leda, a sudionici trebaju donijeti vlastite peraje.

U večernjim satima na filmskom repertoaru naći će se dobitnik Oscara za najbolji strani film i dobitnik čak dva Berlinska srebrna medvjeda, obiteljska poslastica iz Irana, 'Nader i Simin se rastaju', koji tematizira neobične probleme iranskog bračnog para. 'Nader i Simin se rastaju' je sofisticiran, vrhunski odglumljen i sveobuhvatan portret modernog Irana,' napisao je kritičar u britanskom 'The Telegraph-u'. Vjerujemo da će tu dobru energiju prepoznati i Karlovčani. A za glazbeni ugođaj nakon projekcije u subotu je zadužen mladi karlovački band, Deph.

Ovogodišnje Riječno kino uz Karlovačko u nedjelju se zatvara projekcijom filma namijenjenog svim uzrastima. Riječ je o prvom hrvatskom nezavisnom dugometražnom animiranom filmu, Inspektor Martin i banda puževa. Superpoznati i superslavni inspektor Martin gubi svoj tajanstveni paket u neobičnoj avionskoj nesreći iznad male, zabite, ali lijepe i pitoreskne livade. U potrazi za paketom, susreće njezine neobične stanovnike: nekoliko opaljenih puževa, šarmantnu gradonačelnicu i starog poznanika iz osnovne škole, s kojim se ne podnosi najviše na svijetu. No, to je tek početak ove neobične priče... Projekcije će prisustvovati i redatelj filma, Igor Lepčin, koji će zasigurno morati odgovarati na puno pitanja malih gledatelja.

Riječno kino uz Karlovačko održava se u organizaciji poduzeća Turbing d.o.o. i Kinokluba Karlovac i uz potporu Hrvatskog filmskog saveza. Vaše mjesto na Foginovom kupalištu vas čeka... Kao i osvježenje uz generalnog pokrovitelja, Karlovačku pivovaru.