Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Alfreda Freddya Krupe u Karlovcu

U karlovačkoj Galeriji ZILIK,  danas, 29. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba kojom karlovački akademski slikar Alfred Freddy Krupa obilježava 20 godina od prvog javnog predstavljanja ljubiteljima likovne umjetnosti. Izložba ostaje otvorena do 12. srpnja. 
vrijeme: 29.06.2012. 19,00
mjesto: Karlovac; Galerija Zilik, Radićeva 13
Prozračnošću akvarela prenijeti trenutak slikovitosti krajolika zahtjevni je umjetnički zadatak. Alfred Freddy Krupa već niz godina prizore  posvojene ljepote kreativnim pristupom opredmećuje u djelima suptilne kromatike i odmjerenošću između opisnosti motiva i treptaja poteza u tvorbi oblika. Niz djela posljednjih godina Krupa je izveo u tehnici akrila postižući njime dvostruku slojevitost, i punu ispunjenost plohe i što je  važnije, pastoznost namaza, dinamiku gestualnosti dovedenu do izvjesne slikarske autonomnosti. 

Njeguje načela klasične estetike i u ravnoteži kompozicije, igri svjetla, s inzistiranjem na ugođajnosti scene. Krupini akvareli i akrili nose i notu racionalnog, čitkost pojaseva u sumiranju pejsažnog predloška, ali i vitalitet boje. Kolorizma  malenih pomaka, povremenih akcenata otvorenije palete s poštivanjem akvarelne fluidnosti i akrilne reljefnosti.

Zanimljivo laganu vibrantnost plohe Krupa postiže 'urednošću' gradnje, mnoštvom sitnih skladno povezanih dodira kistom, ritmizacijom kromatskih traveja koji sugeriraju i red i pokrenutost, zaustavljenost izgleda i potencijalnost  mjene. U  akvarelima i tekstura papira ima znatnu ulogu, a u ostvarenjima akrilne punine boja je sama sebi dostatna.


Također Krupa pažnju posvećuje detalju, zdanju, drvetu kao sadržajnim orjentirima u odabranom kadru prirode, ali i reducira pejsaž na elementarno, odnose tla i neba razigranog oblicima. Krupa hvatanje neuhvatljivog u događanju krajolika uprisutnjuje karakterističnim rukopisom prepoznatljivim u modernom hrvatskom akvarelu. A akrili nikako nisu mehaničko prenašanje dubokog razumijevanja akvarela već i pronicanje mogućnosti drugačijeg egzistiranja boje. Krupa se  oslanja se na dvije velike tradicije, svoga djeda, sjajnog slikara istoga imena, i specifičnost rodnog Karlovca, grada na rijekama,  s temama zahvalnim za svakog akvarelistu, i umjetnika koji motiv dorađuje i preobražava do dodira i drugačije istine.

Voda je i iskra emotivnog, vidljiva kada se Krupa i odmiće od toka rijeka. A slikar Krupinog senzibiliteta to mora osjetiti. U kontinuitetu Krupinog opusa nema kvalitetnih zastoja,  zarana dosegnuta razina obogaćuje se novim iskustvima, s nikada narušenom radošću stvaranja. Iz teksta Stanka Špoljarića

Alfred Freddy Krupa rođen je 1971. godine u Karlovcu. Studij slikarstva započeo kod svog djeda, nestora hrvatskog i jugoslavenskog akvarelizma, akad.slikara prof. Alfreda Krupe (1915.Mikolow,Poljska-1989.Karlovac,Hrvatska). Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine (klase Biffel, Koydl, Jordan, Atač). Boravio na studijskom putovanju u Japanu na Research Institute for Art-Tokyo Gakuei University 1998/99. u klasi prof. AkiraItoha. Stekao stručni naziv profesora crtanja i slikanja 2005. godine kod Zavoda za školstvo Republike Hrvatske. Stipendista Grada Karlovca 1992- 95. i Ministarstva prosvjete vlade Japana 1998-99. Matica hrvatska 1996. godine izdala je specijaliziranu monografiju/zbirku crteža rodinim i purinim perom A.F.Krupe sa uvodnim tekstom Dr. Danka Plevnika. Sudionik niza likovnih kolonija. Djelovao kao samostalni scenograf (Kazališni kotao, Dramski studio Zorin Dom) i scenografski suradnik (kod A. Augustinčić). Od 2004.godine do danas predaje crtanje i slikanje na smjeru grafički dizajn Srednje škole Duga Resa. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika - Zagreb od 1995. godine. Član INSEA-Hrvatski savjet (Međunarodno društvo za obrazovanje kroz umjetnost).