Preskočite na glavni sadržaj

EURICOM - poziv na kolokvij o medijima

Građani, komunikacija i demokracija u novom digitalnom svijetu naziv je 30. EURICOM kolokvija, koji se održava 16. i 17. studenog u Piranu, Slovenija. Prijedlozi za izlaganje primaju se do 15. srpnja, a konačne verzije moraju stići do 1. studenog.
vrijeme: 16.11.2012.
prijava: 15.07.2012
mjesto: Piran, Slovenija
url: http://euricom.si/colloquia
Kolokvij na temu komunikacije i kulture organizira se u čast profesora Hanna Hardta, a fokusira se na građansku participaciju i reprezentaciju u medijima, u kontekstu globalnih procesa medijske digitalizacije, koncentracije i konvergencije.

Kolokvij razmatra sljedeće teme:

- implikacije suvremene globalne tehnologije, ekonomske i političke promjene za ispunjavanje osnovnih demokratskih funkcija novinarstva i medija kako bi pružili informacije, stimulirali građansku participaciju u javnoj diskusiji te pomogli građanima u sudjelovanju u medijima u smislu sadržaja kojeg proizvode i organizacijske participacije;

- alternativni kanali i oblici demokratizirane komunikacije u javnoj sferi, kao npr. reformiranje medija iznutra na bazi inicijativa koje dolaze od strane medijskih stručnjaka / novinara; stvaranje novih 'alternativnih' medija s autonomnom javnošću od strane grupa građana i nevladinih organizacija koji traže potpunije sudjelovanje u javnom životu, ali zaobilazeći korporativne medije; promoviranje promjena u medijskom okruženju;

- odnos između novinara i njihovih izvora: između sadržaja kojeg generiraju građani i mainstrem mediji; između vijesti i blogova, uloga televizijskih programa s diskusijama publike, gledatelja / slušatelja koji se telefonski javljaju, web izdanja, 'izvorni' materijali u proizvodnji vijesti i I-novinarstvo: općenito između građanske participacije, djelovanja glavnih dionika u vladanju medijima, medijskih 'čuvara' i medijske publike.

Sažetke poslati na: Slavko Splichal, slavko.splichal@guest.arnes.si