Preskočite na glavni sadržaj

2. hrvatski triennale keramike u Ivanić-Gradu

U Domu kulture Ivanić-Grad, u srijedu, 30. svibnja, u 12 sati, otvara se izložba -- 2. hrvatski triennale keramike, na kojoj će biti izloženo 79 radova više od pedeset umjetnika. O izložbi će govoriti Hanibal Salvaro, član međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja.
vrijeme: 30.05.2012. 12,00
mjesto: Ivanić - Grad; Dom kulture Ivanić-Grad
url: http://www.pou-ivanicgrad.com
Za  2. Hrvatski triennale keramike bila su prijavljena su 74 djela od 48 umjetnika. Žiri Triennala odabrao je za izlaganje 54 djela 37 umjetnika. Žiriranje je izvršeno po načelima pozitivne selekcije zbrajanjem nagradnih bodova koje su dodijelili pojedini članovi žirija. Među 20 članova žirija šestero su poznati likovnjaci iz zemalja Europske unije, jer su organizatori željeli napraviti triennale koji će imati jednu proeuropsku prosudbu odabira.

Prema odluci Organizacijskog odbora, a u želji sa izložba omogući zanimljive komparacije, također su, izvan konkurencije za nagrade, izložena djela posebnih gostiju i članova žirija, te In memoriam nedavno preminuog umjetnika Emila Benčića . Također je, izvan konkurencije za nagrade, izloženo 6 djela 3 učenika Graditeljske škole Čakovec i  djela suradnika UPI keramike.

Prije Ivanić-Grada izložba je najprije prikazana u zagrebačkoj galeriji Zvonimir, zatim u Našicama, Umagu, Čakovcu, Rovinju i Bjelovaru. Veliki broj raznolikih i biranih keramičkih umjetnina, rađenih u terakoti, rakuu, majolici, kamenini, šamotu, porculanu i sušenoj glini, te uz gostovanje pet umjetnika iz Estonije, Bugarske, Njemačke, Italije i Slovenije su izgleda znatno pridonijeli kvaliteti izložbe koja je požnjela zanimanje publike i javnih medija.

No to i ne mora naročito iznenaditi ukoliko se podsjetimo kako hrvatska umjetnička keramika ima solidne temelje još od kraja 19. stoljeća, preko velikog uteljitelja umjetničke keramike Hinka Juhna, koji je prije 90 godina potaknuo vizualno stvaralaštvo keramike u Hrvatskoj te također utjecao i na Ivana Tabakovića, jednog od osnivača grupe Zemlja, da se posveti keramici, a što je poslije rezultiralo i osnivanjem studija keramike na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. U Hrvatskoj je duga tradicije likovnog stvaralaštva u keramici, koja se nalazi mnogim domaćinstvima, ali javnim prostorima u Hrvatskoj.