Preskočite na glavni sadržaj

hitnaArhitektura u DAZ-u

U sklopu programa II. Dana zagrebačke arhitekture, u Društvu arhitekata Zagreba, u srijedu i četvrtak, 30 i 31. svibnja, od 12 do 16 sati te subotu, 2. lipnja, od 10 do 14 sati, održat će se nova akcija hitnaArhitekture, besplatnog arhitektonskog savjetovališta građana, u suradnji ARCHIsquada i Mladih DAZ-a.
vrijeme: 30.05.2012.
mjesto: Zagreb; Društvo arhitekata Zagreb, trg bana Jelačića 3 /1
url: http://www.d-a-z.hr
hitnaArhitektura je istraživački projekt grupe Archisquad o postojećim stambenim uvjetima i životnim stilovima stanovnika grada Zagreba, s ciljem poboljšanja individualnih i kolektivnih navika stanovanja, te prostora suživota. Projekt se sastoji od besplatnih arhitektonskih konzultacija, koje će se održavati u prostorijama Društva arhitekta Zagreba, na Trgu bana Jelačića 3, na 1. katu, pozivajući građane na sudjelovanje i dijeljenje svojih stambenih iskustava i potreba. Na temelju predstavljenih problema tim stručnjaka pružit će što konkretnija rješenja, o tome kako malim investicijama, ne nužno financijske nego čak emotivne prirode, možemo mijenjati svoj izgrađeni svijet na bolje.

ARCHIsquad - odred za arhitekturu savjesti - grupa je mladih arhitekata koja se bavi pitanjima društveno-osjetljive arhitekture, osnovana 2006.g. u Zagrebu. Raznovrsni projekti grupe uključuju lokalne edukativne, arhitektonske i umjetničke pro bono projekte, te nagrađivana sudjelovanja na međunarodnim natječajima. Pilot projekt hitnaArhitektura uspješno je pokrenut u Galeriji Prozori na Peščenici u proljeće 2011., nastavljen u Momjanu u sklopu festivala Vizura Aperta 2011, zatim u MSU-u zimi 2012. u neposrednom radu sa stanovnicima Novog Zagreba, a svoju novu epizodu projekt će doživjeti u sklopu 2. Dana zagrebačke arhitekture s temom Stanovanje u 21.stoljeću.
 
MladiDAZ / Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba, osnovana u 2010. godini, bavi se organizacijom izložbi, predavanja, radionica, natječaja i drugih prigodnih događanja u svrhu informiranja i potpore mladim arhitektima. U suradnji s obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu te drugim organizacijama za mlade provodi projekte od značaja za arhitektonsku struku.

Na konzultacije bi bilo uputno donijeti podloge na temelju kojih će se rješavati konkretni problem (npr. tlocrt ili skica stana, fotografije prostorija ili specifičnih detalja) kako bi se tim što lakše I točnije upoznao sa zadatkom, a ukoliko bude potrebno – rad se može nastaviti i e-mail dopiskom na e - mail: info@archisquad.hr