Preskočite na glavni sadržaj

'Boys don't cry' – premijera u sklopu TSP-a

U četvrtak, 31. svibnja, u okviru Tjedna suvremenog plesa, premijerno će biti izvedena predstava 'Boys don't cry', drugi dio trilogije posvećene odnosu plesa i specifičnog žanra pop glazbe, a prema konceptu Saše Božića. Prvi i drugi dio trilogije na rasporedu su u 21 sat, u Zagrebačkom plesnom centru.
vrijeme: 31.05.2012. 21 h
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://plesnicentar.info

'Love will tear us apart', solo za Petru Hrašćanec, ujedno i prvi dio trilogije, predstavljen na prošlogodišnjem TSP-u, hvaljen od publike i kritike, bavio se pitanjem vlasništva nad izvedbom u umjetničkom i socijalnom okviru. Riječ ljubav iz naslova, ali i odabranih pop-rock pjesama korištenih u predstavi, prenesena je u ljubav prema činu izvedbe.

Drugi dio trilogije, 'Boys don't cry' istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se kroz fikcionalnu biografiju plesačice Petre Hrašćanec, koja je na sceni uprizorena u formi dueta s Markom Jastrevskim.

Procedura obiju predstava je ista, izvođači 'izvode' plesne brojeve, dok u pauzama saznajemo naoko nebitne detalje o nastanku same produkcije. U 'Boys don't cry' situacija se multiplicira, jer plesači imaju različite odgovore na zadane zadatke, dok sama dramaturgija predstave dovodi u pitanje unisonost na sceni, kreaciju plesnog identiteta i vlastitite plesne i osobne umjetničke povijesti.

Koreografiju potpisuju Saša Božić i Petra Hrašćanec.

Koncept: Saša Božić /koreografija: Petra Hrašćanec i Saša Božić / izvedba: Petra Hrašćanec, Marko Jastrevski (Ana Mrak/Aleksandra Janeva Imfeld) / izbor glazbe: de facto / tonska obrada: Damir Šimunović / kostimi: de facto i Zdravka Ivandija/ design: Ploha / producentica: Štefica Bartolin / produkcija: de facto

Predstava 'Boys don’t cry' razvijana je unutar međunarodnog projekta SPIDER i jedan njezin dio prikazan je u okviru predstave At Once. Završni rad na predstavi 'Boys don’t cry' realiziran je kroz radnu platformu ekscene, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport.