Preskočite na glavni sadržaj

Izložba plakata 'Nebo nad Vukovarom'

Izložbom plakata dosadašnjih manifestacija 'Nebo nad Vukovarom', kojom je od 1998. godine vukovarski Gradski muzej obilježavao obljetnice povratka u Vukovar nakon Domovinskog rata, te predstavljanjem ovogodišnjeg plakata, u nedjelju, 27. svibnja, obilježeno je 14 godina od povratka Gradskoga muzeja u Vukovar.
vrijeme: 27.05.2012.
mjesto: Vukovar
Ravnateljica vukovarskog Gradskoga muzeja Ružica Marić kazala je kako je ovogodišnja manifestacija 'Nebo nad Vukovarom' ujedno i posljednja jer se do kraja godine očekuje otvorenje stalnog muzejskog postava u Dvorcu Eltz, u kojem se nalazi i sjedište Gradskoga muzeja.

'Od ruševine u koju se 1998. godine vratio Gradski muzej Vukovar, 14 godina kasnije dovršena je obnova dvorca Eltz i pred nama je, kao veliki finale, realizacija stalnog muzejskog postava', istaknula je ravnateljica Ružica Marić.

Podsjetila je kako je prvi stalni muzejski postav u Vukovaru otvoren 1948. godine, u prostoru tadašnje Diližansne pošte, odakle je 1966. godine preseljen u Dvorac Eltz.

Također je podsjetila kako su od 1991. godine vukovarski muzealci djelovali u progonstvu u Muzeju Mimara u Zagrebu, sve do povratka u razrušeni Dvorac Eltz.

Nakon povratka otuđenih umjetnina iz Srbije 2001. godine i početka restauracije muzejske građe i obnove Dvorca Eltz, Gradski muzej djeluje na privremenoj adresi u Ružičkinoj kući u Vukovaru u kojoj se nalazi i danas.

'U sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe kojeg pod nazivom 'Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol' provodi Ministarstvo kulture RH, idemo u susret novom stalnom postavu u obnovljenom Dvorcu Eltz i Muzeju vučedolske kulture na Vučedolu', najavila je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja.

Pod geslom 'Vukovarski stol-zajedništvo u raznolikosti' održan je i sajam tradicijskih jela i slastica.
(Hina)