Preskočite na glavni sadržaj

Nikola Peričić u Galeriji Toš u Puntu

Samostalnom izložbom Nikole Peričića (1948.  -  2009.) započinje ljetni program u Galeriji Toš u Puntu. Otvorenje izložbe najavljeno je u četvrtak,  24. lipnja, u 20,30 sati, a radovi se mogu razgledati do 14. lipnja.
vrijeme: 24.05.2012.
mjesto: Punat; Galerija Toš
Sva naslikana djela Nikole Peričića jednaka su u svojoj osnovi, snažna u doživljaju, plavetna i svečana u boji.  U njima se osjeća veličina prirode, neopterećena lakoća kista, kao i znalačka vještina ruke. Napravljene s visokom dozom osjetljivosti za kraj, slike neosporno otkrivaju veliko znanje i iskustvo naglašavajući snagu likovnog izraza koji jednakim intenzitetom definira obalu i nagovještava prostranstvo obzorja.

On uspijeva prenijeti na platno sklad kamena i vala, poetičan i smiren ton bonace i tihog maestrala u ranom jutarnjem suncu. U svemu vidljiv je trag života, baza umjetnika koji jednostavno nikada nije ni pomišljao na druge motive. Ta odanost očituje se u energiji, snažno izraženoj osjetljivosti za prostor. Njegovi potezi opisuju, mi vidimo težinu stijena, transparentnost pličina i zapletenu brodsku užad. Između kamena rastu trave, sanjaju obluci no oslikan kadar ne predstavlja konkretno mjesto, prepoznatljiv predio, to je iluzorni prizor predočen temeljem razmišljanja, polazište za iskazivanje emocija i atmosfere. Tako nastaje nova dimenzija slike, jake psihološke sugestivnosti, asocijativna i neposredna.

Motivi mora, vegetacije i obale oslobođeni su ljudske prisutnosti, savršenstvo ne remete ni ptice ni morska stvorenja, sve je u suglasju oblika i tonova koji dišu bez pokreta i dinamike. Iako s dominantnom paletom plave iz njegovih platana sjaji bogatstvo boja: svježa zelena, topla narančasta, roza i smeđa, blago žuta i crvena, sve one utopljene su u svjetlini mora ili se rasprostiru na bjelini oblutaka. Poput pučine i ove raskošne površine predstavljaju jedinstveno tkivo slike koje diše atmosferom soli.

Svaki detalj slike detaljno je razrađen, svaki kamen ima svoju fizionomiju, željezna sidra i bitve krasi hrđa vremena. Realističke u prikazu, poetske u duhu više od prirode govore o autoru  o njegovom životu, o vrijednostima koje je utkao u sliku stvarajući od običnog veličanstveno, a od jedinstvenog i svakidašnjeg trenutka svečano i lijepo.Jasna Rodin, prof.
 
Nikola Peričić  (1948. - 2009.) Slikarstvom se bavio od rane mladosti te se tako javnosti predstavio na skupnoj izložbi 1973. Prvi put samostalno izlaže 1977. u prostorima Narodne čitaonice u Novom Vinodolskom. Bio je član Likovne sekcije KUD-a Baklje i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Izlagao je na više samostalnih te na preko stotinu skupnih izložbi na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja. Sudjelovao je na mnogim likovnim kolonijama. Uvršten je u knjigu 100 slikara i kipara.