Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Život s rudnikom: Raša, Labin, Istra

Izložba 'Život s rudnikom: Raša, Labin, Istra', autorice dr.sc. Ivone Orlić, etnologinje Etnografskog muzeja Istre, otvara se danas, 26. travnja, s početkom u 18 sati, u Galeriji Simčić u Poreču.

vrijeme: 26.04.2012. 18,00
mjesto: Poreč; Galerija Sinčić
Izložba je dio budućeg stalnog postava Etnografskog muzeja Istre koju su osmislili ravnateljica muzeja dr.sc. Lidija Nikočević sa suradnicima kustosima muzeja

Naslov sugerira da će se u izložbi interpretirati život ljudi koji su radili i u samom rudniku, ali i život njihovih obitelji, susjeda, suseljana. Centralni dio predmeta istraživanja rudarenja fokusiran je na Rašu, ali također i na Labin kao i na cijelu Istru iz razloga što je poslovna migracija zahvaljujući rudarenju bila prisutna u cijeloj Istri. Geografska odrednica rudarstva bila je vrlo bitna, jer se željelo naglasiti da rudarenje nije fokusirano isključivo na Labinštinu već na cijelu Istru. 

Etnološka interpretacija sakupljene građe bazira se na elementima svakodnevnog života rudara prije silaska u jamu (putovanje, prostor za presvlačenje, osobna higijena, lamparna) i na rad u samom rudniku (predmeti pronađeni u rudniku Raša, fotografije iz okolnih rudnika).
 
Izložba podijeljena u četiri cjeline: povijesni pregled istarskih ugljenokopa i putovanje do rudnika / žene i rudnik / rudarska oprema i silazak u jamu /  umjetnost i rudarenje.