Preskočite na glavni sadržaj

Blaž Jurišić - Mate Hraste / Rasprave i članci

U Palači Matice hrvatske, u utorak, 3. travnja, s početkom u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige iz biblioteke 'Stoljeća hrvatske književnosti', autora Blaža Jurišića i Mate Hrastea pod nazivom 'Rasprave i članci'. Knjigu će predstaviti urednici biblioteke Ante Stamać, Stjepan Damjanović i Josip Lisac.
vrijeme: 03.04.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4
url: http://www.matica.hr
Izbor iz djela dvojice hrvatskih istaknutih jezikoslovaca, Blaža Jurišića (1891-1974) i Mate Hraste (1897-1970), prilagođen je novoj koncepciji priređivanja jezikoslovaca u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti. U novoj koncepciji priređivanja jezikoslovaca važno je koliko su lingvisti pridonijeli proučavanju hrvatske ili koje druge književnosti i jezika hrvatske književnosti, pa i proučavanju kulturne i političke povijesti.

Iz Jurišićeva lingvističkog opusa u ovaj je izbor uvršteni su njegovi polemički članci o hrvatskom i o srpskom standardnom jeziku, kritički tekstovi o hrvatskoj prozi, poeziji, književnoj povijesti i kazališnim predstavama, članci o hrvatskim političarima (Starčević, Strossmayer, Gjalski, Prodan), o hrvatskoj kulturnoj povijesti te iznimno značajan i vrijedan osvrt na Ravlićevu knjigu o povijesti Matice hrvatske, povijesti u kojoj je Jurišić kao urednik Matičine 'Hrvatske revije' i kao Matičin dužnosnik odigrao važnu ulogu.

Djelo dijalektologa, onomastičara, gramatičara i povjesničara hrvatskog jezika Mate Hraste predstavljeno je tekstovima o povijesti hrvatskoga jezika (članci o Marulićevu, Križanićevu i Mažuranićevu jeziku, o preporodnome hrvatskom jeziku u Dalmaciji, o stranim elementima u hrvatskom i u srpskom jeziku) i o stilističkim i pravopisnim pitanjima (recenzija knjige Bogdana Popovića, nekrolog Mihovilu Kombolu).