Preskočite na glavni sadržaj

9. međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije

U Splitu će se 13. i 14. travnja održati deveta po redu Međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Konferenciju organizira Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije, a održat će se u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu.
vrijeme: 13.04.2012.
mjesto: Split; Sveučilišna knjižnica
url: http://www.konferencija-restauracija.com
Predavanja drže studenti konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, Akademije za likovnu umjetnost Sveučilišta u Ljubljani te Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski.
 
Godišnja konferencija studija konzervacije-restauracije studentima nudi priliku da predstave rezultate svojega stručnoga i znanstvenoga rada, da steknu nova znanja te uspostave profesionalne kontakte. Budući da je razmjena informacija jedan od glavnih ciljeva konferencije, organizatori su ove godine pokrenuli web stranicu na kojoj su trenutno dostupni sažeci usmenih izlaganja, a nakon konferencije bit će objavljeni cjeloviti tekstovi svih predavanja.



Program konferencije uključuje četrnaest predavanja iz gotovo svih specijalističkih područja konzervatorsko-restauratorske struke, od preventivne konzervacije i konzervatorske znanosti do konzerviranja i restauriranja keramike, kože i tekstila. Konferenciju će otvoriti serija od tri predavanja na temu umjetnosti i arhitekture, među kojima je izlaganje o konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na stropnom osliku palače Bajamonti – Dešković u Splitu.

Predavanja posvećena temi suradnje različitih struka i institucija na poslovima očuvanja kulturne baštine uključuju izlaganje o arheološkim istraživanjima i konzerviranju-restauriranju keramičkih predmeta iz hvarskoga podmorja, te suradnji Dijecezanskog muzeja u Zagrebu s Odsjekom za restauriranje i konzerviranje umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Sesije 'Metodologija restauratorskog zahvata',  'Dijagnostička ispitivanja i tehničke analize' i 'Ugrožena baština' donose predavanja o opsežnim istraživanjima i složenim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na različitim vrstama kulturnih dobara. Pored predavanja, konferencija uključuje poster-prezentacije projekata u kojima su studenti sudjelovali. Najbolje usmeno izlaganje, najbolja Power Point prezentacija i najbolji poster bit će nagrađeni nagradom 'Zvonimir Wyroubal'.

U sklopu konferencije održat će se okrugli stol na temu stjecanja uvjeta za polaganje stručnih ispita i licenciranja konzervatora-restauratora. U moderiranoj raspravi sudjelovat će bivši studenti splitskoga studija konzervacije-restauracije te pozvani stručnjaci iz Ministarstva kulture RH, Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita, splitskih ustanova u kulturi i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Transkript okruglog stola bit će objavljen na web stranici konferencije krajem travnja.

Drugoga dana konferencije organizira se posjet restauratorskim radionicama Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije, gdje će studenti prezentirati zanimljive projekte na kojima trenutno rade. Budući da je konferencija otvorena za javnost, za nadati se je da će ovaj dio programa pobuditi interes građana Splita, ali i srednjoškolaca koji razmišljaju o upisu na studij konzervacije-restauracije. Više na web stranici konferencije.