Preskočite na glavni sadržaj

Damir Senčar pobjednik natječaja 'Hrvatska novinska fotografija'

Fotoreporter Hine Damir Senčar pobjednik je natječaja 'Hrvatska novinska fotografija' s ukupno tri osvojene nagrade - dvije u kategorijama 'Događaj' i 'Reportaža' te kao autor fotografije godine.
vrijeme: 26.03.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnd.hr

Na dodjeli nagrada devetog po redu natječaja 'Hrvatska novinska fotografija', u prostorijama Hrvatskoga novinarskog društva (HND), nagradu za fotografiju godine Damiru Senčaru je uručila savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec-Mojzeš.

Nagradu 'Pavao Cajzek' u kategoriji Svakodnevni život osvojio je Darko Mihalić iz tjednika 'Globus', a uručio mu ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pobjednica u kategoriji Kultura i umjetnost je Maja Prgomet (Splitski portal), pobjednik u kategoriji Portret Željko Hladika (Pixsell), u kategoriji Sport Božo Vukičević (Cropix), a u kategoriji Priroda i okoliš Stipe Surać.

Za nagrade u sedam kategorija natjecalo se 19 kandidata. U sklopu projekta 'Hrvatska novinska fotografija' organiziran je i natječaj 'Male stvari puno znače' čiji je cilj bio promovirati fotografiju, posebice dokumentarnu, kao vrijednost koja je sveprisutna i vrlo značajna kao medij komunikacije, a nagradu je u tom natječaju dobio Dalibor Talajić za fotografiju 'Skok'.

Ističući činjenicu da je ove godine sudjelovao veći broj fotoreportera, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo rekao je da 'fotoreporteri žele kroz ovaj natječaj, putujuću izložbu, fotomonografiju pokazati koliko dobre radove mogu stvoriti.'

'Isticanje izvrsnosti i kvalitete kroz ovaj projekt unapređuje status svih fotoreportera', dodao je Nobilo.

Projekt 'Hrvatska novinska fotografija' sastoji se od natječaja za profesionalne fotoreportere, putujuće izložbe od 100 najboljih radova, prateće fotomonografije te, od ove godine, natječaja 'Male stvari puno znače'.

Najbolje radove iz protekle godine odabrao je međunarodni strukovni žiri koji čine AFP-ov urednik fotografije i koordinator za Europu i Afriku Ben Fathers, urednik fotografije tjednika 'Mladina' iz Slovenije Borut Krajnc i urednik fotografije za Nedjeljni Jutarnji i magazin Forbes Vjekoslav Skledar.

Pobjednik Damir Senčar, urednik fotografske redakcije Hine, u izjavama novinarima nakon dodjele nagrada rekao je da se nije nadao tim nagradama te da su mu one poticaj za daljnji rad. Istaknuo je da se fotografijom bavi 'od malih nogu' i da mu je još uvijek hobi 'uhvatiti trenutak koji se ne vidi slobodnim okom'.

Na pitanje je li 'uloviti dobru fotografiju stvar oka ili stvar sreće', Senčar je odgovorio kako je to i 'sreća, i dobro oko, i stvar tehnike i dobre opreme, ali', dodao je, 'više je to sve u glavi'. (Hina)