Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnički paviljon u Zagrebu, radovi obnove 2007. - 2011.

Ciklus predavanja 'Arhitektura i naslijeđe' nastavlja se danas, 22. ožujka, s početkom u 19 sati, u DAZ - u. Predavanje će održati Mladen Perušić, dipl.ing.arh., na temu obnove Umjetničkog paviljona u Zagrebu u razdoblju od 2007. do 2011. godine.
vrijeme: 22.03.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Društvo Arhitekata Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr
Lokacija za Gradski dom umjetnosti odabrana je anticipirajući razvoj grada i određeno da je na tako istaknutoj lokaciji potrebna reprezentativna arhitektura. Zbog toga je za izradu projekta paviljona čija je metalna konstrukcija preseljena iz Budimpešte odabran 1896. renomirani bečki atelje Fellner i Helmer.

Gradnja je povjerena tvrtci Hönisberg i Deutsch, tada najvrsnijim izvođačima u Zagrebu. U suvremenom stručnom tisku, u 'Viestima družtva inžinira i arhitekata' 1900. godine, ocijenjeno je da je arhitektima: '…pošlo za rukom tu liepu gradjevinu koli u arhitektonskom toli umjetničkom pogledu uz sudjelovanje domaćih arhitekata i umjetnika savršeno izvesti te prošle godine svojoj svrsi predati'.

Pročelja Umjetničkog paviljona ukrašena su arhitektonskom figuralnom plastikom koja slijedi zadanu programsku koncepciju i odaje namjenu zgrade. Na sjevernom i južnom timpanonu, u bočnim kutovima postavljeni su ležeći geniji umjetnosti arhitekture i skulpture sa pripadajućim atributima. Uz figuru arhitekta koji na jedno oko žmiri i procjenjuje urezani crtež građevine na ploči koju drži u desnoj ruci, a u lijevoj pisaljku, nalaze se odlomci klasičnih stupova s kapitelom.


Paviljon je najviše izgubio na izvornosti oblikovanja pročelja 1939. godine u radikalnoj purifikaciji kada su skinuti mnogi ukrasni elementi.

Radove obnove krovova, kupole i svih pročelja organizirale su stručne službe Grada Zagreba od 2007.-2011. Sveobuhvatnom obnovom Umjetničkom paviljonu je nakon četiri godine vraćen izgled kakav je imao kada je sagrađen 1898.

Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.
Više o programu Arhitektura i nasljeđe - ovdje.