Preskočite na glavni sadržaj

Samostalna izložba Nemanje Cvijanovića u Rimu

Samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Nemanje Cvijanovića pod nazivom 'Progetto Anonimo' otvara se u subotu, 24. ožujka, u galeriji Furini Arte Contemporanea u Rimu. Izložba će biti postavljena do 12. svibnja.
vrijeme: 24.03.2012.
mjesto: Rim; Furini Arte Contemporanea, via Giulia 8
url: http://www.furiniartecontemporanea.it
Nova zložba Nemanje Cvijanovića predstavlja osobniji pogled na suvremenu političku i ekonomsku geografiju. U centru njegova interesa su, s jedne strane, okolnosti koje su pratile nasilne odlaske s vlasti istaknutijih političkih lidera dvadesetog stoljeća, pout Arafata, Husseina ili Gadafija, a s druge otpori razvoju novih političkih modela koji su su se pojavili tijekom transnacionalnih spontanih participatornih procesa.

Rad tematizira totalitarizirajuće tendencije unutar društva što ih ekonomske sile neumorno promiču i konsolidiraju, slabljenje demokracije, dekadenciju nacionalnih država i porast nejednakosti i socijalnih konflikta. Autora zanimaju razmicanja u globalnoj političkoj tektonici kojima pristupa preko dinamike koja njome vlada. Primarni cilj izložbe Progetto Anonimo je otvaranje rasprave o vremenu u kojem živimo.

 
Nemanja Cvijanović slikarstvo je diplomirao 1998. na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design u Veneciji. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Profesionalno surađuje s talijanskom galerijom T293 iz Napulja. Kao umjetnik-kustos djeluje od 2009., kada s kolegama u Rijeci osniva međunarodnu galeriju SIZ (Samoupravna interesna zajednica) – udruženje autora koji kolektivno pristupaju tržištu umjetnosti. Živi i radi u Rijeci i Veneciji.