Preskočite na glavni sadržaj

Izvedba predstave 'Smrt trgovačkog putnika' u Zadru

U srijedu, 7. ožujka, s početkom u 20 sati, Hrvatsko narodno kazalište Zadar ugostit će splitski HNK s predstavom 'Smrt trgovačkog putnika' autora Arthura Millera, u režiji Dušana Jovanovića.
vrijeme: 07.03.2012. 20 h
mjesto: Zadar; Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Široka ulica 8
url: http://www.hnk-zadar.hr

'Pritisak najboljeg započinje od najranijeg djetinjstva i traje čitav život ne dopuštajući ljudima da odahnu niti na tren. Iako izgleda kao briga za vlastite građane kojima se pruža mogućnost uspjeha ako ga zaslužuju, presija uspjeha, American Dream, je postala jedna od najuspješnijih metoda vladanja ljudima.' (dr. Sanja Nikčević, Subverzivna američka drama ili simpatija za losere)

Dramu Arthura Millera smatra se jednim od najvažnijih američkih književnih tekstova dvadesetog stoljeća. Američki san, ta sintagma koja je davno postala otrcana šablona, ovdje je postavljena kao giljotina nad glavom glavnog junaka.  Kako vrijeme prolazi, i kako je sve izvjesnije neispunjenje njegovih snova, glavni junak počinje brisati razliku između stvarnosti i snova. U svijetu laži, reklama, kredita i dugova, izokrenutih vrijednosti, glavni lik se davno prestao snalaziti i počeo bježati u fantaziju. I u tim rijetkim trenucima, kad iza njega na pozadini promiče veliki, puni mjesec, kad zasjaje oko njega zvijezde neke davne, valjda propuštene sreće, ali ne više na nebu, nego pod njegovim nogama, Mustafa Nadarević kao glavni lik će pobuditi ono suosjećanje da je njegova sudbina prestrašna. Jedan putujući trgovac, ne nalazi ništa u svom životu osim banalnosti koja je surova sudbina mnogih tek naoko važnijih, velikih ljudi.

Igraju: Mustafa Nadarević, Snježana Sinovčić Šiško, Mijo Jurišić, Goran Marković, Vladimir Posavec Tušek, Marko Petrić, Andrijana Vicković, Trpimir Jurkić, Josip Zovko, Tajana Jovanović, Duje Grubišić, Anastasija Jankovska i Andrea Mladinić