Preskočite na glavni sadržaj

Svečana obnova 'Nabucca' u HNK Ivana pl. Zajca

Svečana obnova 'Nabucca' u HNK Ivana pl. Zajca
Glasovita predstava Opere HNK Ivana pl. Zajca i omiljena predstava riječke publike, Verdijeva opera 'Nabucco' pod vodstvom maestre Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića, ponovno se vraća na riječku pozornicu. Svečana obnova je u subotu, 11. veljače, a potom slijede izvedbe u ponedjeljak i srijedu, 13. i 14. veljače.
vrijeme: 11.02.2012. 19,30 h
mjesto: London, UK
url: http://www.lukasulic.net/

Jednu od najpoznatijih Verdijevih drama o babilonskom kralju koji je nakon dužeg arbitriranja ipak odlučio ponijeti se ljudski prema židovskom narodu, interpretirat će orkestar i zbor riječke Opere, članovi riječkog Baleta te sjajni operni pjevači. U naslovnoj ulozi  nastupit će operna zvijezda svjetskoga glasa, bariton Yuri Nechaev koji je najveći dio opernih rola ostvario u Boljšoj teatru, a iz njegove bogate karijere ističu se nastupi u pariškoj Operi, milanskoj La Scali i Metropolitan operi. Proslavljena bugarska sopranistica, istinska Verdijeva heroina Gabriela Georgieva  pjevat će ulogu Abigaille, ulogu kojom je tijekom svoje bogate karijere ostvarila veliki uspjeh i osvojila simpatije publike.

I u ulozi Zaccarije ćemo slušati gosta, sjajnog basa Ivicu Čikeša, dok će u ostalim ulogama nastupiti solisti, članovi riječke Opere: Voljen Grbac (Ismaele), Kristina Kolar (Fenena), Siniša Štork (Gran Sacerdote), Sergej Kiselev (Abdallo) i Milica Marelja (Anna).

U autorskoj su ekipi predstave i scenograf Dalibor Laginja, kostimograf Silvio Vujičić, koreografkinja te asistentica redatelja Jasna Frankić Brkljačić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić te autor video projekcija Ivan Faktor.

Predstava 'Nabucco' premijerno je izvedena 2003. godine, pod vodstvom maestre Nade Matošević. Osim besprijekornom glazbenom izvedbom, puno je pažnje privukla i novom redateljskom koncepcijom Ozrena Prohića koji je starozavjetnu priču o babilonskom porobljavanju Židova sagledao kao priču o duhovnosti pri čemu geometrijski raspored situacija na sceni govori o dramaturškim odnosima.

Od svih opera inspiriranih Starim zavjetom, Verdijev 'Nabucco' doživio je najveću popularnost. Vrlo često sam Verdi je naglašavao kako je upravo s tom operom započela njegova blistava karijera i kako je, usprkos svim teškoćama, ta opera ipak 'bila rođena pod sretnom zvijezdom.' Upravo je 'Nabucco', sa svojim velikim i znamenitim zborom Va, pensiero,  pronio Europom slavu mladog kompozitora. U Rijeci je prvi put ova opera izvedena 1845., samo tri godine nakon milanske praizvedbe, pod ravnanjem Giuseppea Zajtza, oca Ivana pl. Zajca.

Izvor: HNK Ivana pl. Zajca