Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku: Viktor Popović

U nastavku informativno/edukativnog ciklusa 'Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku', u Galeriji umjetnina Split, u četvrtak, 2. veljače, u 19 sati, predstavlja se splitski umjetnik mlađe generacije Viktor Popović.
vrijeme: 02.02.2012. 19,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
'Sustavnim umjetničkim radom i izlagačkom djelatnošću Viktor Popović se ističe kao jedan od zanimljivijih autora prisutnih na hrvatskoj umjetničkoj sceni posljednjih deset godina. Radeći u nizu medija, od slikarstva do prostornih instalacija, uvijek zadržava prepoznatljivu dosljednost i odmjerenost.

Unutar tipično postmodernističkog pluralizma, svojim radovima kontekstualizira i problematizira, citatom ili kritikom, nasljeđe modernističke umjetnosti. Istraživanje kompleksnosti odnosa umjetničkog djela/svijeta i onog neumjetničkog, kroz strategije posvajanja, suprotstavljanja i simulacije, možda najjasnije određuje umjetničko djelovanje Viktora Popovića. Ističe se slobodnim shvaćanjem i čestom uporabom ready-madea, te strategijom citatnosti.' (Jasminka Babić)


Viktor Popović rođen je 1972. godine u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1996. godine izlagao je na nizu skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Realizirao je više od 20 samostalnih izložaba. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i Velike nagrade VIII. trijenala hrvatskog kiparstva (2003.) i Nagrade za suvremenu umjetnost Filip Trade (2005.). Radovi mu se nalaze u značajnim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj. Živi i radi u Splitu.