Preskočite na glavni sadržaj

'Tamo gdje stanuje fado' – koncert u Vip kubu

Prvi fado koncert u Vip clubu održat će se u srijedu, 25. siječnja, s početkom u 21 sat. Pod nazivom 'Tamo gdje stanuje fado' nastupit će mladi glazbenici i zaljubljenici u fado: Ivo Perkušić (vokal), Joško Tomić (akustična  gitara) i Mario Bavčević (mandolina).
vrijeme: 25.01.2012. 21 h
mjesto: Zagreb, Vip club, Trg bana Jelačića 9
url: http://www.vip-club.hr

Perkušić je pjevao u nizu kazališnih predstava i mjuzikala, a posebno se vezao uz portugalsku glazbu i fado. Inače je profesor engleskog i talijanskog jezika i književnosti te akademski glumac i televizijski voditelj. Radio je na radio i tv postajama, a kao glumac igrao je u brojnim kazalištima diljem Hrvatske. Na projektu 'Tamo gdje stanuje fado' Perkušića prate iskusni glazbenici Joško Tomić i Mario Bavčević.
 
Gosti koncerta, glumci Slavko Sobin, Ana Gruica i Petra Težak, pridonijet će posebnosti nastupa. Sobin će se, tako, u jednom fadu pridružiti sastavu na violini, dok će Ana i Petra pročitati svaka po dvije pjesme portugalske poezije opjevane u fadima, u hrvatskom prijevodu.
 
Fado je glazbeni žanr koji se počeo pratiti 1820.-ih u Portugalu, a karakteriziraju ga tužne melodije i tekstovi. U prijevodu s portugalskog riječ 'fado' označava sudbinu, dok se glazba povezuje s rječju 'saudade' koja označava nostalgičan osjećaj gubitka i bespovratnosti. Poznati su lisabonski i coimbranski fado, a među najslavnijim imenima fado scene su: Amália Rodrigues, Carlos do Carmo, Mariza, Mafalda Arnauth i Cristina Branco. Od prošle godine fado je upisan na UNESCO-vu Listu nematerijalne kulturne baštine.

Cijena ulaznice iznosi 30 kn.