Preskočite na glavni sadržaj

UPI-2M na svjetskom festivalu arhitekture

UPI-2M na svjetskom festivalu arhitekture
Svjetski festival arhitekture 'World Architecture Festival', koji se održava od 2. do 4. studenog u Barceloni, objavio je ovogodišnje finaliste, među kojima je i projektantski ured UPI-2M koji će predstaviti posebnosti projekta konstrukcije 'Cvjetnog prolaza'.
vrijeme: 02.11.2011.
mjesto: Španjolska; Barcelona
url: http://www.worldarchitecturefestival.com
Na četvrti po redu Festival prijavilo se više od 700 projekata iz cijelog svijeta, a u velikom finalu natječe se 284 projekata raspoređena u različite kategorije. Svi prijavljeni projekti bit će izloženi u galeriji Festivala otvorenoj za sve posjetitelje i sudionike, a ove godine Festival je obogaćen još jednom interaktivnom komponentom – nagradom  'OpenBuildings People's Choice awards' koju će dobiti projekt s najviše on-line glasova obožavatelja arhitekture i dizajna. Uobičajeno, zadnjeg dana Festivala upriličit će se i svečano proglašenje pobjednika za glavnu nagradu Festivala - Građevina godine 2011., za koju će se natjecati svi pobjednici iz kategorija ostvarenih projekata.

'Specifičnost u projektnom rješenju konstrukcije, poznata pod nazivom 'top-down metoda', predviđa gradnju odozgo prema dolje - prilikom izvedbe stambeno poslovne građevine 'Cvjetni prolaz', ne samo da je ta tehnologija po prvi put primijenjena u Hrvatskoj, nego smo je u konkretnom slučaju i unaprijedili stvaranjem uvjeta za istodobno građenje i prema gore - pa su se ustvari paralelno odvijala 'dva' gradilišta: ono ispod i ono iznad zemlje. Osim inovacije, prednosti te metode su ušteda vremena pri gradnji i bitno smanjenje troškova', ističe Berislav Medić iz UPI-2M-a.

UPI-2M je projektantska tvrtka iz Zagreba koja se bavi arhitektonskim projektiranjem, projektiranjem konstrukcija, konzaltingom i dizajnom. Dugogodišnje iskustvo bogato je projektima iz javnog, komercijalnog, poslovnog, stambenog i urbanističkog sektora od kojih su najpoznatiji: višefunkcionalna dvorana Arena Zagreb, trgovačko-zabavni centar Arena Centar, poslovna građevina NOVIstipić, poslovno-distributivni centar lijekova i medicinske opreme Agmar, tornjevi za proizvodnju i distribuciju bio-goriva Biooctanic i brojni drugi.