Preskočite na glavni sadržaj

7. dani teorije glazbe u Varaždinu i Virovitici

Nakon Zagreba i Bjelovara program 7. dana teorije glazbe nastavlja se u Varaždinu, 26. rujna, te sljedećega dana u Virovitici. 
vrijeme: 26.09.2011.
mjesto: Varaždin; Virovitica
url: http://www.hdgt.hr
 
Ponedjeljak, 26. rujna 2011, 11.00 – 12.00 sati, Varaždin
 
41. Varaždinske barokne večeri
 
Glazbena škola u Varaždinu, Varaždin, i
Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara – HDGT
 
1. Predavanje i promocija knjige
Sanja Kiš Žuvela: Zlatni rez i Fibonaccijev niz u glazbi 20. stoljeća
 
2. Paleta akorda i njezina uporaba u nastavi harmonije
Paleta akorda didaktizirani je grafički prikaz akorda smještenih u kvintni krug, koji pridonosi unaprjeđenju nastave predmeta harmonija u srednjoj glazbenoj školi.
 
3. Promocija nosača zvuka We
Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara snimilo je nosač zvuka, na kojemu su snimljene skladbe Vladimira Bodegrajca. Nosač zvuka promotivni je materijal Društva. Zašto, poslušajte na promociji.
 
4. Promocija didaktičke igre Glazbeniče, ne ljuti se!
Igra je kreirana za pomoć u svladavanje tonskoga sustava,
a može se odnositi na intervale, ljestvice i akorde.
 
Predavač i promotor Tihomir Petrović, prof. savjetnik
 
Uz predavanje publici će se darivati časopis THEORIA, a knjiga Sanje Kiš Žuvela Zlatni rez i Fibonaccijev niz u glazbi 20. stoljeća i igra Glazbeniče, ne ljuti se! i sva druga izdanja Društva, mađu kojima su prijevodi stručne i popularne glazbene literature i priručnici za glazbeno obrazovanje, moći će se kupiti po promocijskim cijenama.
 
***
 
Utorak, 27. rujna 2011., Virovitica
 
Glazbena škola Jan Vlašimsky Virovitica
Antuna Mihanovića 21, Virovitica,
i
Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara
 
Predavanja
 
1. Suvremeni grafički modeli u nastavi solfeggia, 16.00 – 16.45 sati
 
To je predavanje namijenjeno nastavnicima i učenicima koji su zainteresirani za nastavu solfeggia.
Uz predavanje će se publici predstaviti i najnoviji grafički model za vježbu znanja koja su u domeni solfeggia – didaktička igra Glazbeniče, ne ljuti se!
 
2. Simbolika u glazbi, 17.00 – 18.30
 
Simbolika tonova, tonskih nizova te simbolika brojeva često se uočavaju u umjetnosti pa i u glazbi – naročito u opusu Johanna Sebastiana Bacha. Kako i na koje sve načine pokazat će se ovim predavanjem.
Predavanje je namijenjeno svim učenicima i nastavnicima glazbenih škola i učilišta te svim zaljubljenicima u glazbu i svoj kulturnoj publici.
Predavanje uz glazbu s nosača zvuka traje oko 90 minuta.
 
Uz predavanja će se vrlo kratko predstaviti i novo izdanje u Biblioteci Društva, knjiga Sanje Kiš Žuvela Zlatni rez i Fibonaccijev niz u glazbi 20. stoljeća te novi broj časopisa Theoria, br. 13, rujan 2011.
Časopis će se darivati publici, a knjiga i sva druga izdanja Društva moći će se kupiti po promocijskim cijenama, koje su gotovo upola niže od maloprodajne.
 
Predavač: Tihomir Petrović, prof. savjetnik, učitelj glazbenoteorijskih predmeta na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, učitelj glazbenoteorijskih predmeta na Rock-akademiji i Školi za popularnu glazbu u Zagrebu, predsjednik Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara, urednik časopisa Theoria i Biblioteke Društva.