Preskočite na glavni sadržaj

16. filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival

16. filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival
Od 7. do 10. rujna Karlovac će ponovno ugostiti nacionalne i međunarodne srednjoškolske filmaše. Njih oko 150 očekuje se na 16. filmskoj reviji mladeži i 4. Four River Film Festivalu koje po peti, odnosno četvrti put za redom organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac.
vrijeme: 07.09.2011.
mjesto: Karlovac
url: http://www.hfs.hr/

Programi Festivala i Revije i ove se godine odvijaju na dobro poznatim lokacijama, u prostorima GK Zorin doma, Starog grada Dubovca i Knjižnice za mlade, a otvorenje obiju manifestacija dogodit će se u legendarnom kinu Edison.

'U Karlovcu, gradu bez kina, ali s Edisonom kao prvom funkcionalno građenom kinodvoranom - ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj jugoistočnoj Europi - nakon punih pet godina čut će se onaj šarmantno klepetav zvuk projektora, a 24 sličice u sekundi izmjenjivat će se pred očima gledatelja. Sve će to biti samo na jednu večer, ali ipak ... Karlovčani će barem tijekom tih nekoliko sati 7. rujna 2011. godine ponovno imati priliku sjediti u svom gradskom kinu i uživati u pravoj kinoprojekciji, što me neizmjerno veseli! I ne samo mene, već i cijeli festivalsko-revijski tim. I svi zajedno poručujemo da je 5 do 12 za karlovačko kino', izjavila je Marija Ratković, koordinatorica Revije i Festivala.

Ovogodišnje izdanje Four River Film Festivala i Filmske revije mladeži ugostit će velik broj različitih filmskih skupina i filmskim jezikom progovoriti o problemima današnjice s kojima su suočeni mladi. Od 286 prijavljenih filmova iz 22 zemlje svijeta, njih 84 odabrano je za natjecateljski program koji okuplja najbolje filmove iz svjetske srednjoškolske produkcije. Uz prvu projekciju natjecateljskog programa u kinu Edison, bit će prikazan insert iz dokumentarnog filma 1579. - 1979. autora Dušana Vukotića. Taj je film izrađen za 400. rođendan grada Karlovca, a bit će projiciran s originalne 35mm kopije, kao i film Petak iz 60-tih godina 20. stoljeća, čiji su autori svojevrsni prethodnici današnjih karlovačkih kinoklubaša - članovi Kino sekcije (tadašnje) Gimnazije dr. Ivan Ribar.

O najboljim će nacionalnim i internacionalnim filmovima odlučivati tročlani žiri kojeg sačinjavaju rumunjski redatelj Andreiu Tanaseu i hrvatski redatelj Aldo Tardozzi, te mađarski animator Gabor Rethi. Žiri srednjoškolaca (u sastavu: karlovački filmaš Marko Mikšić, plesačica i glumica Tamy Zajec te osvajačica Grand Prixa prošlogodišnje Revije i Festivala, Jihye Hwang) odlučit će o dobitniku nagrada za promicanje nenasilja u filmu, tzv. Žute zastave. Dodjelu te nagrade ove će godine popratiti još dva događanja. To su debata 'Potiče li nasilje na filmu nasilje u stvarnosti?' i program radionica.

Osim radionica i debate, Revija i Festival donose velik broj drugih popratnih sadržaja. Jedan od njih je i program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, a zamišljen je kao upoznavanje s ostalim srednjoškolskim filmskim radionicama i festivalima iz cijeloga svijeta, iz Srbije, Irske, Norveške, Mađarske i Italije.  Osim toga, svakodnevno u 11 sati u GK Zorin dom održavat će se program filmova za najmlađe 'Filmski 5+ uz Dukatin'o. Prvog dana djeca će upoznati 'Sinjega galeba', prvi hrvatski film za djecu i mlade iz 1953. godine, a sljedeća će tri dana uživati u hit-serijalu 'Mali leteći medvjedići' te u najskupljem španjolskom filmu svih vremena, 'Planet 51'.

Program Dubovac Open Aira, projekcija na otvorenom u starom gradu Dubovcu donosi dugometražni prvijenac 'Fleke' redatelja i člana žirija, Alda Tardozzija te pobjednički film 5. Vukovar Film Festivala, 'Kotlovina' redatelja Tomislava Radića.

Opširnije

Izvor: HAVC