Preskočite na glavni sadržaj

Kravatart - instalacija Pozdrav iz Dalmacije

U petak, 29. srpnja, na Trgu maršala Tita - raskrižje Savske ulice i Prilaza Gjure Deželića, na pješački prostor – ulični otok omeđen ogradom, u 10 sati postavlja se monumentalna skulptura kravate (najveća u nizu instalacija KravatArt 2011), veličine 5,15 metara. Odmah nakon njezina postavljanja počinje oslikavanje koje će tijekom sljedeća dva do tri dana izvesti Ivan Gregov.
vrijeme: 29.07.2011. 10,00
mjesto: Rijeka, Croatia
url: http://www.theatrefestival-rijeka.hr/
Ivan Gregov je akademski slikar-grafičar, poznati i nagrađivani ilustrator, autor brojnih slikovnica. Ta likovna realizacija s motivom otočkoga 'maloga mista', dio je umjetničkog projekta 'KravatArt – Zagreb grad koji veže', koji za građane i posjetitelje Zagreba organizira Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica.

U sklopu tog projekta, akademski kipar Petar Ujević oblikovao je pet instalacija veličine od četiri do pet metara koje svojom formom reinterpretiraju kravatu, a postavljaju se na četiri istaknuta zagrebačka trga i u Zračnoj luci Zagreb. Prva u tom nizu, instalacija 'Dobrodošlica', postavljena je sredinom travnja na ulazu u Zračnu luku Pleso, a oslikao ju je akademski slikar Matko Vekić. Uslijedila je instalacija 'Totem-kravata', smještena na Kaptolu, koju je oslikao akademski  slikar Igor Gustini, te instalacija 'Dalmatiner', smještena na Trgu kralja Tomislava, akademskoga slikara Stjepana Šandrka.

Projekt umjetničkih instalacija 'KravatArt' dio je šireg projekta koji promovira  jedinstvenu sliku i identitetsku prepoznatljivost Zagreba kao 'svjetske prijestolnice kravate', što je važna činjenica i u smislu obogaćivanja turističke privlačnosti hrvatske metropole. Dosadašnja iskustva potvrđuju da je motiv kravate sa svojom bogatom simbolikom inspirativna tema, prilagodljiva različitim likovnim i drugim umjetničkim reinterpretacijama. Razni projekti na tu temu potvrdili su zainteresiranost likovnih umjetnika i šire javnosti. Nakon umjetničkih instalacija Marijana Bušića (Kravata oko Arene, Kravata oko Hrvatske, Kravata u žitu) te međunarodne izložbe 'Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi', koja je već gostovala u desetak zemalja širom svijeta, projekt KravatArt sa svojih pet monumentalnih skulptura u javnom prostoru promovira 'Zagreb kao grad koji veže' kulturom, gostoljubivošću i šarmom.

Oslikane instalacije ovih monumentalnih kravata, koje simbolički prenose poruku o hrvatskom podrijetlu kravate, ostat će izložene kao privremeni javni spomenici sve do sredine prosinca ove godine.