Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt informacijskog sustava za nadzor zaštite prirode

U Ministarstvu kulture svečano je obilježen početak provedbe projekta 'Razvoj nacionalnog informacijskog sustava za nadzor zaštite prirode' (NISNPS), koji će informacijskim umrežavanjem pomoći nadzornicima i inspektorima u nadzoru zaštićenih prirodnih područja, ali je ujedno i priprema i preduvjet priključenja Hrvatske europskoj mreži zaštićenih područja 'Natura 2000' koje će uslijediti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. 
vrijeme: 22.07.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.subversivefilmfestival.com/

Cilj tog IPA 2009 Twinning Light Projekta, kojega s 250.000 eura financira Europska komisija, je očuvanje postojeće biološke raznolikosti, a njime će se u informacijski sustav povezati sve institucije uključene u provedbu nadzora zaštite prirode.
 
'Provedba ovog projekta za nas će značiti kvalitetnu pripremu za priključenje najvećoj koordiniranoj mreži za očuvanje prirode u svijetu - Natura 2000', kazala je državna tajnica Ministarstva kulture Nina Obuljen, dodavši da projekt obuhvaća i školovanje i osposobljavanje inspektora i nadzornika za korištenje informacijskog sustava u svakodnevnom radu.
 
Ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode Krešimir Ilić dodao je kako je, uz razvijen informacijski sustav, osiguran u sklopu tog projekta, u inspekcijskoj upravi također predviđena i nabava sve potrebne informatičke opreme u vrijednosti 450 tisuća eura koja će nadzornicima unutar parkova te inspektorima omogućiti da na terenu imaju svoj 'ured u malom'.
 
Zaštićeno područje prirode obuhvaća osam hrvatskih Nacionalnih parkova, te 11 Parkova prirode, ali i druga važna zaštićena područja na cijelom teritoriju Hrvatske.
 
'Ulaskom u EU morat ćemo proglasiti svoje zaštićeno područje, svoje 'Natura 2000' područje, ali trenutno još nije definirano koliki je to postotak državnog teritorija. No, sigurno će biti iznad 30 posto, što znači da će Hrvatska biti među zemljama Europske unije s najvećim udjelom zaštićenih područja', napomenuo je Ilić.
 
Trenutno je u Europskoj uniji 26 tisuća područja koja su pod zaštitom, to je 750 tisuća kvadratnih kilometara, ili 18 posto udjela zaštićenog prirodnog područja, podsjetila je zamjenica voditelja Odjela za financije i ugovore Delegacija Europske unije Margarita Migallon Corella
 
'Tema projekta iznimno je važna kako za EU, tako i za Hrvatsku kao buduću članicu unije', napomenula je.
 
Projekt NISNPS se provodi uz pomoć španjolske grupe TRAGSA (Agrarian Transformation Company SA) i njegove podružnice TRAGSATEC (Agricultural Technologies and Services SA), a trajat će do sredine siječnja 2012. (Hina)