Preskočite na glavni sadržaj

'Stakleni gradovi' Antona Vrlića na Krku

U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, u subotu, 16. srpnja, u 21 sat, u Galeriji Decumanus u Krku, otvara se izložba / ambijentalna instalacija 'Stakleni gradovi', slikara, grafičara i profesora Antona Vrlića. Izložba je otvorena do 30. srpnja.
vrijeme: 16.07.2011. 21,00
mjesto: Krk; Galerija Decumanus, Trg sv. Kvirina 1
'Stakleni gradovi' instalacija je koja je prošle godine postavljena u zagrebačkoj Gliptoteci, zadarskom Muzeju antičkog stakla te riječkoj Galeriji Juraj Klović.

U luminoinstalaciji 'Stakleni gradovi' (autor je bio) inspiriran snagom vizualnih doživljaja kojima obiluju suvremeni megalopolisi, okupani svjetlom i bojom, te dinamizirani prštavom energijom, opčinjavajući gusto „usađenim“ vertikalama staklenih geometrijskih habitata-monolita. Kroz njihove čvrste, prozirne forme prolazi svjetlost, a na površini se ogleda okolna priroda, dok čovjek, boraveći unutar tih staklenih kubusa kao da balansira (i komunicira) između zemlje i neba.

Autor je tu, međutim, bio inspiriran i onim manjim, prizemnijim i ruralnijim gradovima, u kojima su habitati nekako organski blokoviti - poput grumena; u kojima forme odišu plasticitetom i tektonikom, a arhitektura se doimlje kao da je izrasla iz krajolika i s njime srasla. I jedan i drugi tip grada Vrlić interpretira na sasvim autorski način, kreativno ujedinjujući staklene objekte, kvarcni pijesak, led-svjetlo i boju, te kreirajući suvremene tipske module grada bez identifikacijskih oznaka. Grada namjerno bez individualnosti, ali u podlozi s diskretnom slutnjom opće urbane problematike. Iz teksta Višne Slavice Gabout

 
Anton Vrlić rođen je 1957. godine u Splitu. U Zagrebu je upisao Akademiju likovnih umjetnosti, na kojoj je 1982. godine diplomirao slikarstvo, u klasi prof. Raula Goldonija. Kontinuirano se bavi slikarstvom, povremeno grafikom, a posljednjih petnaestak godina istražuje medij stakla. Izlaže samostalno od 1982. godine i do sada je održao 57 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu Izlagao je, uz to, na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i širom svijeta. Izdao je do sada 6 grafičkih mapa (linorezi u boji, duboki tisak, plutotisak). Radovi mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama (slike, grafike, objekti/skulpture ), a njegovi vitraji, mozaici i reljefi od stakla postavljeni su u niz sakralnih, privatnih i javnih objekata.

Od 2007. godine Anton Vrlić zaposlen je na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, gdje do danas kao docent predaje slikarstvo na odsjeku primijenjenih umjetnosti. Od 2003. godine vanjski je suradnik i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje vodi kolegij Tehnike i umjetnost stakla. Za svoj rad autor je dosad više puta nagrađivan. Godine 2009. izdana mu je monografija, u autorskoj obradi Borivoja Popovčaka, a u izdanju Knjigre i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Umjetnik živi i radi u Zagrebu i Rijeci.