Preskočite na glavni sadržaj

Anabel Zanze izlaže u Rovinju

U utorak, 12. srpnja s početkom u 21 sat, u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvara se samostalna izložba slika Anabel Zanze pod nazivom 'Slova, stranice'.
 
vrijeme: 12.07.2011. 21,00
mjesto: Rovinj; Zavičajni muzej grada Rovinja, Trg maršala Tita 11
url: http://www.muzej-rovinj.com
Anabeline su slike najsličnije svijetu nano tehnologije, svijetu koji ni iz čega raste i usložnjava se. Krajnje posni 'instrument', koji uz pomoć kontrasta jedinice i nule, bijeloga i crnoga, ničega i nečega, dvodimenzionalni binarni svijet pretvara u četiridimenzionalnu sliku. Tehnika kojom se koriste suvremeni kompjutori. Njezine slike, također, nalikuju na prastare tekstove koji su doprli do naših dana oštećeni zubom vremena. I to je jedna, gotovo nevidljiva a vrlo važna komponenta, koju moramo ugraditi u tumačenje njezina slikarstva – vrijeme!


Vrijeme koje nam umjetnica dočarava kroz destrukciju teksta. U toj arhitekturi prostor-vremena umjetnica nam svojim slikama nudi složen pogled na svijet i istodobno uzvišenost žene umjetnice ili autoportreta. Može se reći kako slike Anabel Zanze, gledane u cjelini, podsjećaju na kartušu nekog božanstva. Imaju sva obilježja naziva urezanih ili naslikanih znakova koji nam iz grčkog dolaze pod imenom Hijeroglifi - Sveti znakovi! Kroz te svete znakove imamo privilegiju vidjeti i bolje upoznati sebe i umjetnicu.
 
Anabel Zanze rođena je u Dubrovniku, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu (prirodoslovno-matematičkoga smjera). Od godine 1991. pohađa ALU u Zagrebu (grafički odsjek), gdje je i diplomirala u klasi prof. Ante Kuduza 1996. Između 1998. i 2004. predavala je Likovnu kulturu u osnovnoj školi „Marina Držića“ u Dubrovniku. Od 2004. živi i radi u Zagrebu. Članica je HDLU-a i HZSU-a.