Preskočite na glavni sadržaj

Izložba - Skulptura u kamenu u Hrvatskoj 1991.-2011.

Izložba - Skulptura u kamenu u Hrvatskoj 1991.-2011.
U Gliptoteci HAZU, u utorak, 12. srpnja s početkom u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom 'Skulptura u kamenu u Hrvatskoj 1991.-2011.' - pregled kiparskog stvaralaštva u kamenu zadnja dva desetljeća. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna.
vrijeme: 12.07.2011. 19,00
mjesto: Leverkusen, Berlin - Germany
url: http://www.zkl.hr/
Na izložbi su prezentirani skulpture u kamenu 35 autora raznih generacije od akademik Dušana Džamonje i Šime Vulas-a do radova mladih kipara koji su se posvetili skulpturi u kamenu.


Izložba koja bi oholo smjerala sveobuhvatnoj rekapitulaciji kiparskog stvaralaštva u kamenu u proteklih dvadeset hrvatskih godina, neostvariva je i besmislena ideja :velik dio skulptura ostao je živjeti na mjestima koja su nadahnula stvaranje i odredila postavljanje. No, dostupnim primjerima ukazati na značajnu produkciju u toj najzahtjevnijoj kiparskoj disciplini, svakako je potrebno: kako zbog kipara i njihovih djela tako i zbog svih nas. Izgleda da je upravo kamenu pripala uloga da svojom čvrstom strukturom – kiparski oblikovanim – bude poveznica tradicije i suvremenosti hrvatske likovnosti. iz teksta Davorina Vujčića
Više o izložbi - ovdje.