Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 18. Festivala Orgulje Heferer

Koncertna direkcija Zagreb (KDZ) predstavila je program ovogodišnjeg Festivala Orgulje Heferer koji već 18. godinu zaredom organizira u suradnji s Umjetničkom radionicom Heferer s ciljem oživljavanja hrvatske orguljarske baštine i glazbe.
vrijeme: 10.06.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.bulaja.com
Festival će trajati u razdoblju od srpnja do listopada, a obuhvatit će 17 koncerata koji će se održati u crkvama od hrvatskog Zagorja, preko Istre i Dalmacije do Slavonije i Baranje.
 
Otvara ga koncert u župnoj crkvi u Klanjcu u nedjelju 12. lipnja, i to na jednoj od posebnosti ovogodišnjeg festivala, orguljama Ferdinand Heferer iz 1917., restauriranim i ponovno u svojem sjaju kakve su bile prije gotovo stotinu godina, kazao je najavljujući festival Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer.
 
Kao još jednu poslasticu Heferer je naveo orgulje Giuseppea Girardija u Grožnjanu, ujedno i jedinom sačuvanom instrumentu tog graditelja orgulja.
 
U festivalu, čiji su pokrovitelji gradsko poglavarstvo grada Zagreba, Ministarstvo kulture, te medijski pokrovitelj Hrvatski radio - Radio Sljeme, sudjelovat će i stari i mladi orguljaši, među kojima naši poznati umjetnici kao što su Mario Penzar, Ante Knešaurek, Ljerka Očić, Pavao Mašić i drugi, rečeno je na predstavljanju.
 
Ciklus koncerata pod nazivom Festival orgulje Heferer pokrenut je 1994. radi oživljavanja bogate hrvatske orguljarske baštine i glazbe, te širenja znanja i svijesti o značenju orgulja u svim segmentima društva, kazao je u uvodnom govoru akademik Nedjeljko Fabrio.
 
Koncertna direkcija Zagreb najstarija je i najveća ustanova za organizaciju glazbenih i drugih priredbi u Hrvatskoj, te je samo u protekloj godini organizirala više stotina priredbi u zemlji i inozemstvu.
 
Umjetnička radionica Heferer prva je hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira utemeljena u Grazu 1849. (Hina)