Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: Rijeka jučer, danas, sutra

U Art kinu Croatia u Rijeci, u četvrtak, 9. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba 'Rijeka jučer, danas, sutra'. Temeljem foto dokumenata Rijeke jučer i danas, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te umjetnici izradili su vlastite vizije budućnosti Rijeke koje će potaknuti građane na razmišljanje o mogućnostima prenamjene starih industrijskih građevina i razvoju novih vizura grada.Uz izložbu održat će se i projekcija filma Terencea Daviesa 'Of Time and the City'.
vrijeme: 09.06.2011. 19,00
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.zar-ptica.hr/hrv/festival_eng.asp
Riječani poznaju svoj grad?!

Kada to kažemo ne mislimo na šačicu razno raznih zanesenjaka koji nastoje poznavati grad u nastanku, transformaciji, konstanti mijena, nestanku i stvaranju novog.  Često od ovih prvih čujemo da je nešto staro pa je najčešća pretpostavka da je to jaaaako staro i da starije od toga ne može. No, to staro ima različita značenja za svakog pojedinca a osobito za laike.

Pred tim starim bilo je još starije, a pred tim još starije, i tako u nedogled kotrljajućeg klupka....starosne stratifikacije. Osobitost su pored zgrada, vedute grada koje zamišljamo sa starim zgradama odvajkada takvim, no iznenađenja u perpetuumu konstantne promjene donose nam druge rezultate.  Zato je potrebito istraživati vedute riječke zbilje i njihovom konfrontacijom sa prošlošću upoznavati navijeke GRAD!' Theodor de Canziani
 
Rijeka se još u 19. stoljeću zbog svog idealnog zemljopisnog položaja i dubine mora u Kvarnerskom zaljevu razvila u jednu od najvećih srednjoeuropskih luka i moćno industrijsko središte.

U gradu je izgrađena Tvornica papira - Hartera (1821.g.), osnovana je Narodna čitaonica (1850.g.), u rad je puštena prva plinara (1852.g.), na Mlaci je utemeljena rafinerija nafte (1882.g.) a iste godine Rijeka dobiva modernu kanalizaciju.

Razvitak luke, širenje međunarodne trgovine i spajanje grada željezničkom prugom s Pivkom i Karlovcem (1873.g.) doprinio je brzom porastu broja stanovnika.
Rijeka je bila značajna i kao jedno od najvažnijih financijskih središta bivše Jugoslavije. Početkom devedesetih dolazi do propasti industrije i naglog smanjenja lučkog prometa pa se u novom mileniju Rijeka počinje okretati razvoju turizma i uslužnog sektora.

Uzimajući industrijsku baštinu Rijeke kao polazište, projekt 'Rijeka jučer, danas, sutra' želi omogućiti mladima da sami sudjeluju u oblikovanju vizura grada u kojem će živjeti i potaknuti građane na razmišljanje o mogućnostima prenamjene zapuštenih industrijskih građevina i njihovu revalorizaciju.
Više o projektu 'Rijeka jučer, danas, sutra' - ovdje.